Björn Fondén har trots sina blott 20 år hunnit med en rad sätt att visa sitt miljöengagemang. Som 16-åring startade han en miljöorganisation i Lidköping. Han är inspiratör för We change där han har rest runt i Sverige för att prata med gymnasieungdomar om hållbarhetsfrågor. Detta år är han dessutom representant för Sveriges unga i FN.
Björn Fondén är så pass upptagen med att försöka förbättra världen att han knappt har tid för någon klimatångest. Hans intresse för miljöfrågor har växt fram under en längre tid. Grunden kom redan i barndomen, när han tillbringade mycket tid i skogen med sina föräldrar och via Friluftsfrämjandet, och redan som 13-åring var han själv ledare för en grupp barn.
I Lidköping där han då bodde fanns det inte riktigt någon miljöorganisation för ungdomar – så han startade en, tillsammans med några kompisar. Det verkliga miljöengagemanget kom just under gymnasieåren.
– Bland annat var We change – Sveriges största hållbarhetssatsning för unga – ute och pratade med oss. Sedan fick jag också möjlighet att gå Raoul Wallenbergs ledarskapsprogram. Det var jättebra och öppnade min medvetenhet kring självledarskap och den egna inre kompassen, säger Björn Fondén.
Han pratar om hur viktigt det är att som ung hitta det man brinner för att göra och är tacksam för de möjligheter han fått att utvecklas på detta sätt.
– Jag hade önskat att fler skulle få tillfälle att göra det, säger han.
Numera pluggar han samhällsvetenskapligt miljövetarprogram på Handelshögskolan i Göteborg, men han har egentligen fullt upp med annat. Vi har stämt möte på tågstationen, där han har en liten stund över efter att ha kommit från ett möte i Stockholm med LSU – en organisation som samlar 82 av Sveriges största ungdomsorganisationer för att bättre kunna ge unga inflytande och makt över sin omgivning.
Många flygresor
I höstas blev han nominerad för sitt arbete med Fältbiologerna och därefter utvald till FN-representant för Sveriges unga, vilket bland annat innebär att han medverkade vid FNs högnivåforum för hållbar utveckling i New York i juli.
– Det var oerhört spännande!
Att han behöver flyga så mycket i uppdraget är inte något han uppskattar, men han försöker kompensera för de utsläpp det leder till. Utöver allt annat han gör är han också ambassadör för startup-företaget Trine, som investerar i solcellsprojekt i byar i Afrika.
– Det är häftigt, för det går direkt från fossil energi till förnybart, utan mellanled. På hemsidan kan man också se exakt hur mycket koldioxid som sparas in om man investerar exempelvis 1 000 kronor. Och hur mycket en resa släpper ut finns det ju mycket statistik kring, säger Björn Fondén.
Uppmuntrar unga
Under året har han också varit med i processen att skriva den svenska rapporten om hur arbetet med Agenda 2030 går. Han berättar:
– Jag har försökt att lyfta fram ungdomsperspektivet och hur viktigt det är att unga får vara representerade och delaktiga i de politiska processerna. Det är vår framtid och det är jätteviktigt att vi är inkluderade.
Han har träffat många ungdomar i samband med sina uppdrag och kan se att de generellt har mer ambitiösa åtaganden än vuxna – i miljöfrågor såväl som till exempel hbtq-frågor.
– Unga har ett annat perspektiv. Alla har växt upp i en globaliserad och digitaliserad värld och hotas faktiskt på ett annat sätt än vuxna.
Emellanåt drabbas också Björn av klimatångest.
– Man läser ju så mycket att det är omöjligt att inte läsa hur dåligt det är ställt. Men hans egen inställning och råd till andra ungdomar är att omvandla den ångesten till en drivkraft framåt.
– Fundera på vad du är intresserad av, läs på mer om de frågorna. Alla har vi ju olika utgångspunkter och förutsättningar, men jag tror att det alla kan börja med att fråga sig själva: Vad ser jag för utmaningar i min egen närhet, och vad kan jag göra, här och nu? Vad är jag bra på – och vad är jag intresserad av? Sedan är det bara att våga ta första steget, att våga ta action!
För av ett engagemang kan man få ut mycket.
– Man möter nya människor, får en gemenskap, gör något betydelsefullt, hittar karriärvägar och får ett ökat framtidshopp. Och så gör man framtiden lite bättre också.