Vilka åtgärder krävs för att Göteborg ska bli en fossilfri stad inom ramen för Parisavtalets 1,5-gradersmål? Det är fokuset i en utredning som ska pågå under 2017.
– Vi behöver ta fram kraftfulla åtgärder som minskar utsläppen väldigt fort. Det kan bli obekvämt och dyrt, men om vi ska nå 1,5-gradersmålet har vi inte tid med det här smygandet längre, säger Peter Rydberg Krahl, miljöutredare på miljöförvaltningen.
Åtgärdsutredningen gäller hela Göteborg, men har fokus på de områden där staden har rådighet, det vill säga där politikerna kan ta beslut.
– När det gäller till exempel stadens egna fordon har vi förstås jättestor rådighet, säger Peter Krahl Rydberg.
Utredningen kommer inte att gå ner på detaljnivå, utan handla om de större strukturerna.
– Vi kommer inte att gå in och säga att gatubelysningen i Majorna behöver bytas ut till led-lampor. Vi kommer att titta på de stora vägvalen.
Peter Krahl Rydberg menar att det är viktigt att prata om vad 1,5-gradersmålet egentligen innebär.
– Att stanna vid 1,5 grader istället för två grader är inte 25 procent jobbigare, utan snarare fyra gånger så jobbigt. Man måste inse att det är en enorm skärpning. Det är en del i utredningen, att visa för politikerna hur allvarligt läget är.
På frågan om vilka möjligheter Göteborg har att bli en fossilfri stad återkommer han till frågan om rådighet.
– Göteborgs stad har begränsade möjligheter att själva styra om till helt fossilfritt, vi är ju beroende av resten av världen. Ser vi dessutom på den peakande köttkonsumtionen och att flygresorna ökar varje år så har vi inte jättebra möjligheter, för det är utanför vår rådighet att påverka privatpersoners konsumtion.
Peter Krahl Rydberg är därför inte så optimistisk, men han ser ändå positivt på att utredningen har tillsatts.
– Om vi fortsätter med den här utsläppstakten har vi bara 4–5 år på oss innan vi når 1,5 grader. Det är inte mycket tid; vi har väntat för länge. Men det är oerhört glädjande att våra politiker vill få de här jobbiga frågorna på bordet. Det är där vi måste börja.
Enligt planen ska slutrapporten skickas till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige vid årsskiftet 2017/2018.