Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Ungdomsturné om hållbar utveckling gästade Göteborg

16-17 mars samlades 1 200 ungdomar från gymnasieskolor i Göteborg på Lindholmen Science park för att ta del av Sveriges största hållbarhetssatsning för unga: We_change. Syre Göteborg var på plats för att prata med några av ungdomarna som deltog.

För sjätte året i rad är organisationen Ungdomar.se på turné för att prata hållbarhetsfrågor med gymnasieungdomar runt om i landet. I samarbete med flera stora företag, myndigheter och organisationer bjuder de in unga för att lära sig mer om de globala hållbarhetsmålen, få inspiration till att engagera sig samt få en möjlighet att ställa frågor och göra sina röster hörda. Totalt besöks åtta städer i Sverige och i slutet av förra veckan nådde turnén Göteborg.

– Många av er har blivit hitdragna av era lärare. Den här dagen kommer att förändra ert liv, och ni kommer att tacka dem för att de gjorde det.

Orden kom ifrån Björn Fondén, Sveriges nya representant för unga i FN. Tillsammans med Evyn Redar, känd bland annat som krönikör i Metro, inledde han dagen med en inspirationsföreläsning för att väcka undgomarnas intresse.

Under en timme fick vi ta del av berättelser om deras bakgrunder, varför de valt att engagera sig, men också en personlig presentation om FNs 17 globala mål för hållbar utveckling och varför de är så viktiga.

”Många av er har blivit hitdragna av era lärare. Den här dagen kommer att förändra ert liv, och ni kommer att tacka dem för att de gjorde det.”

Tidigt under föreläsningen fick ungdomarna själva en möjlighet att tycka till och testa sina egna kunskaper om världens tillstånd med hjälp av en digital enkät som de besvarade med sina mobiltelefoner. På frågan om vad ungdomarna känner sig mest oroade över inför framtiden hamnade klimatförändringarna i topp, högre upp än oron över bostad, jobb och krig. De flesta ungdomarna i publiken svarade också rätt på frågorna om hur det står till med exempelvis fattigdomen i världen.

– Det har skett en stor förändring hos ungdomarna under året vi har hållit på med det här. Kunskapen har ökat om hållbar utveckling och ungdomarna efterfrågar mer verktyg kring vad man faktiskt kan göra, berättade kommunikationsansvariga Lucella Bergström.

Att kunskapen är stor märktes också under det efterföljande panelsamtalet med representanter för turnéns fyra huvudsakliga samarbetspartners Ikea, H&M, SEB, Sida och Göteborgs kommun, till vilka ungdomarna fick ställa sina frågor. Både H&M och Ikea fick kniviga frågor om hur deras affärsmodeller som bygger på massproduktion av billiga produkter rimmar med med en hållbar utveckling. I de frågor som ställdes till representanten för Göteborgs kommun var trängselskatten i Göteborg, den planerade linbanan över älven och den omdiskuterade kamelfarmen i Angered de tre hetaste frågorna.

Elina Risel och Elin Jeanson från Donnergymnasiet passade på att haffa Elisabeth Undén, sakkunnig om klimat i kommunstyrelsen (MP) direkt efter panelen eftersom de inte kände att de fått sina frågor om trängselskatten besvarade.

– Man hör mycket från föräldrarna om trängselskatten, och det är en fråga som vi berörs mycket av, förklarade Elin på frågan om varför just trängselskatten känns så viktig att diskutera.

– Men det är mycket annat som jag är intresserad av också, exempelvis hur modeindustrin arbetar och hur de bemöter den kritik de fick här i dag. Jag tycker den här dagen är viktig eftersom jag brinner för miljöfrågorna och det är kul att fler kan få upp ögonen för det här, även om det inte var så mycket nytt för mig personligen, förklarade hon också.

Både Elina och Elin hade anmält sig för att stanna kvar på rundabordssamtal där ungdomarna i mindre grupper fick diskutera hållbarhetsutmaningar och lösningar tillsammans med representanter från partner-organisationerna. Frågor som berördes vid dessa samtal var bland annat bristen på alternativ till shopping i staden, behovet av undervisning som inte bara pratar om problemen utan också om vad det betyder att göra mer hållbara val och huruvida människor behöver tvingas till förändrade vanor med hjälp av förbud och skatter.

Under eftermiddagen arrangerades också workshops där flera av ungdomarna fick ytterligare möjligheter att fördjupa sig i frågor tillsammans med turnéns samarbetspartners.  Maram och Roberta är klasskamrater på Jensen-gymnasiet och var två av de elever som medverkade med sin klass också på eftermiddagen.

– Det var en lärorik och rolig upplevelse att vara här. We change är en bra organisation för framtiden, tyckte Maram efter förmiddagens pass.
Roberta tyckte det var särskilt bra att turnén satsar på unga föreläsare som kan prata om frågorna på ett mer inspirerande sätt.

– Jag har fått ett större intresse för det som händer i världen och en större lust att engagera mig, berättade hon.

Maram Youssef, Rebecka Youssef, Daniella Mantash och Josefin Issa är klasskamrater på Jensen-gymnasiet och var inspirerade efter We changes föreläsningsturné i Göteborg. Caroline Petersson
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV