Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Strejkrätten kan begränsas

Strejkrätten i Sverige kan komma att begränsas, enligt ett förslag som regeringens utredare arbetar med anledning av konflikten i Göteborgs hamn. ”Absurt”, menar Hamnarbetarförbundets representant.

I början av veckan rapporterade Ekot att strejkrätten kan komma att begränsas i Sverige. Anledningen är den långvariga och infekterade konflikten i Göteborgs hamn, som lett till att regeringen med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) i spetsen i somras tillsatte en utredning om stridsåtgärder på arbetsmarknaden.

Enligt Ekots källor ska utredaren just nu arbeta med ett förslag som bland annat innebär att ett fackförbunds rätt att ta till stridsåtgärder begränsas om arbetsgivaren i fråga redan har ett kollektivavtal med ett annat förbund.

Om syftet med strejken är att få till ett kollektivavtal ska strejkrätten finnas kvar, men med särskilda regler. Till exempel måste det fackförbund som redan har kollektivavtal godkänna det andra fackets konflikt. Det här kan jämföras med situationen i hamnen i dag, där Hamnarbetarförbundet kunnat genomföra stridsåtgärder trots att arbetsgivaren APM terminals redan har ett avtal med fackförbundet Transport.

Hamnarbetarförbundets styrelseledamot och presskontakt Erik Helgeson skriver i ett långt inlägg i sociala medier att det hela ”låter helt absurt och som lagstiftning från en bananrepublik”. Han sammanfattar: ”I korta drag kan man säga att utredningens lagförslag ger arbetsgivarna en kraftigt utökad verktygslåda att runda och underminera starka fackförbund och kollektivavtal”.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) stänger inte dörren för en lagändring.

– Konflikträtten är grundläggande i den svenska modellen. Den ska fortsatt vara mycket stark i Sverige, men vi måste lösa den situation vi har i Göteborgs hamn. Om inte parterna kan göra det så återstår lagstiftning, säger hon till Ekot.

Utredarens förslag ska vara färdigt den 31 maj.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV