Radar · Nyhet

Stadsdelsnämndernas framtid hotad

I januari rapporterade Syre Göteborg om Kommunstyrelsens beslut att centralisera för- och grundskolan i Göteborg. Nu är beslutet också klubbat av ett enhälligt kommunfullmäktige. Innebär detta dödsstöten för SDN-systemet?

I torsdags i förra veckan togs det slutgiltiga beslutet i kommunfullmäktige om att ansvaret för skola och förskola flyttas från stadsdelsnämnderna (SDN) till central förvaltning från och med 1 juli 2018. Redan i höst kommer en tillfällig förskolenämnd och en skolnämnd att tillsättas för att arbeta vidare med frågorna. Förändringarna, som kommer att omfatta ungefär hälften av personalen inom stadsdelarnas förvaltning, aktualiserar frågan om SDN-systemets framtid.

I en debattartikel i GP den 27 mars framförde Kristdemokraternas kommunalråd David Lega och hans partikollega Magnus Berntsson att ”Göteborg präglas av bristande likvärdighet, utdragna kommunala processer och otydlighet i vem som ansvarar för vad” och att ”Kristdemokraterna kommer att verka för att SDN-organisationen ersätts med en mer jämlik, effektiv och tydlig organisation, senast under nästa mandatperiod”.

Tord Karlsson, biträdande kommunalråd för S och tidigare en stark motståndare mot centraliseringen av skolan, är beredd att delvis hålla med Kristdemokraterna i deras förslag.

– Det är ganska naturligt att vi måste ställa oss frågan om det är värt att fortsätta när mer än 50 procent av verksamheterna rycks upp. Jag tycker att vi har ett ansvar att väldigt snabbt samla oss kring detta politiskt och att utreda frågan för att ge ett svar till verksamheterna.

Det är också Tords personliga gissning att det är en avveckling som processen kommer att landa i.

– Jag vet att det finns de som förespråkar att vi istället ska lyfta in nya verksamheter, såsom park och grönverksamheter i SDN-systemet, men jag har väldigt svårt att se att vi kan nå politisk konsensus kring detta. De största riskerna som jag ser med avvecklingen är ett ökat stuprörsarbete och mindre samarbete mellan verksamheterna, menar han.

Också Vänsterpartiet anser att en utredning behöver göras om stadsdelsnämndernas framtid.

– Vänsterpartiet har just nu ingen idé om att lägga ner SDN, men vi förstår ju att det kommer att få konsekvenser när man flyttar ut en så här stor del av verksamheten. Det är jättevikigt att vi tar hand om den verksamhet som blir kvar, annars finns risken att den dör svältdöden.

– Personligen tillhör jag skeptikerna som inte tror att det kommer några fantastiska förändringar på grund av en ny organisation. Samtidigt handlar trenden just nu väldigt mycket om centralisering och större fackförvaltningen och det är svårt att jobba emot den trenden, säger kommunalråd Daniel Bernmar.