Energi · Mat med Jenny

Smidiga smoothies med frukt och grönt

Smoothies är ett perfekt knep att få i sig frukt och grönt och samtidigt njuta av en dessertliknande drink. Man kan äta sött och gott till frukost, lunch eller mellanmål.

Det är också smidigt att förbereda frukosten kvällen före, eftersom smoothies håller sig bra i kylen. Det går snabbt att dricka upp och funkar så klart också bra i termos till lunchen.

Egentligen är ju en smoothie bara mixade ingredienser, som man annars äter var för sig, men varför hälla upp en skål med flingor och yoghurt när man kan mixa alltihop och servera i en trendig syltburk?

Här bjuder Syre på fyra olika smoothiesrecept som kan serveras som frukost, lunch, mellanmål och efterrätt. Och nej, man måste inte servera dem i en burk. Ett vanligt glas går så klart också bra.

Blanda ingredienserna i en mixer. Varje recept ger en stor smoothie eller två små.


Yoghurtsmoothie med frysta bär. Jenny Luks

Yoghurtsmoothie med bär

1 dl frysta bär

1 banan

1 dl mjölkfri hallonyoghurt

2 dl sojamjölk


Apelsinsmoothie med mango och passionsfrukt. Jenny Luks

Supergula mellissmoothien

2 dl fryst mango

1 banan

1 päron

1 kiwi

1 passionsfrukt

1 msk finriven ingefära

1 dl apelsinjuice

2 dl sojamjölk


Smoothie med spenat, grönkål och avokado. Jenny Luks

Hipsterns mättande favoritlunch

2 dl Alpros Go on (mjölkfri kvarg)

3 dl mandelmjölk

1 dl fiberhavregryn

1 dl bladspenat

1 dl grönkål

1 avokado

½ banan

5–10 dadlar (beroende på hur sött man vill ha)


Dessertsmoothie med choklad, kokos och jordnöt. Jenny Luks

Dessertsmoothie med choklad

2 bananer

3 dl vegetabilisk chokladmjölk

2 msk kakao

½ dl kokosflingor

krossade jordnötter som dekoration