Radar · Nyhet

Regeringen öppnar för att begränsa konflikträtten

Med anledning av konflikten i Göteborgs hamn tillsätter regeringen nu en utredning som ska se över rätten att vidta stridsåtgärder på arbetsmarknaden.

Den segdragna fackliga konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivaren APM terminals i Göteborgs hamn har fått regeringen att agera.

I samband med ett besök i Göteborg i tisdags meddelade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att man ska tillsätta en utredning som ska se över den rådande lagstiftningen gällande stridsåtgärder på arbetsmarknaden. En inskränkning av konflikträtten är en möjlig konsekvens.

– Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad. Jag tänker inte ta ställning för någon part i den pågående konflikten, men den svenska modellen måste självklart kunna fungera också i Göteborgs hamn. Situationen i hamnen är allvarlig och innebär ett hot mot svensk ekonomi och jobben, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson i ett pressmeddelande.

Att hamnstriden blivit så komplicerad beror bland annat på att arbetsgivaren redan har ett kollektivavtal i hamnen med fackförbundet Transport. Det är denna typ av konflikter som utredningen ska fokusera på.

– Det ska utredas relativt smalt och handla om situationer där stridsåtgärder vidtas i annat syfte än att uppnå kollektivavtal och frågor där det finns konkurrens mellan kollektivavtal och där parterna inte lyckas komma överens, säger Ylva Johansson.

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och APM terminals har pågått en lång tid och trappats upp de senaste veckorna. Som svar på hamnarbetarnas blockader och strejkdagar inledde ATM terminals en lockout fredagen den 19 maj, vilket innebär att hamnen stänger ner vardagskvällar och -nätter fram till 30 juni. Hamnarbetarna är då utestängda från arbetsplatsen och får ingen lön.

I dag är hamnens kapacitet nere på 4 000 containrar i veckan jämfört med 10 000 som är det normala.