Julmaten har sjunkit undan för denna gång och det är dags att ta tag i sina nyårslöften. Om du, precis som många andra matnördar, bestämt dig för att laga mer spännande och tidskrävande rätter under 2018, har du hittat rätt.
Syre presenterar ett recept på en trevlig och genomtänkt måltid på temat Asian fusion. Vissa ingredienser kan vara kluriga att hitta. Testa en välsorterad östasiatisk butik och leta efter kombu som är ett slags alg, och togarashi som är en kryddblandning med bland annat chilipeppar, ingefära, sesamfrön och tång.
I vår meny ingår ramen, som är en japansk nudelsoppa, och dumplings med dipsåser till förrätt. Dumplings kan man lätt göra själv med färdig deg och trevlig fyllning, eller köpa färdiga i butik.
Vi dippar dumplings i sojasås toppad med chili och sesamfrön.
Mattias ramen med tofu och sötpotatis
Ingredienser:• Cirka 4 portioner:
• Ingredienser:
• 1 aubergine
• 1 gul lök
• 2 vitlökar
• 1 bit ingefära
• olja
• 1 bit kombu
• 100–150 g torkad shiitake
• kinakål
• 1 purjolök
• 10 vårlökar
• 300 g färsk valfri svamp
• 250 g fast tofu
• 1 sötpotatis
• togarashi
• salt
• sojasås
• sesamfrön
• misopasta
• tahini
• ramennudlar
• rostad lök
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C. Fyll en ugnsform med aubergine, gul lök skuren i halvor, hela vitlökar med skal samt några skivor färsk ingefära. Pensla lätt med olja.
Ta ut formen när auberginen är genommjuk och de andra grönsakerna blivit lätt svedda. Slå in auberginen i ugnsfolie och låt den vila. Lägg gul lök, vitlök och ingefäran i en stor kastrull. Tillsätt kombu, torkad shiitake, 7–8 blad kinakål, grovt hackad purjolök samt vårlökarna. Man kan med fördel kasta i andra överblivna grönsaker från skafferiet.
Fyll på kastrullen med vatten så det täcker grönsakerna. Koka upp och låt sedan sjuda i 60–90 minuter. Under tiden som buljongen kokar, skär upp sötpotatis och tofu i medelstora kuber. Hacka svampen grovt. Lägg i en ugnsform, ringla över lite olja samt några nypor togarashi och lite salt. Kör i ugn i cirka 25–30 minuter på 200°C eller tills tofun och sötpotatisen börjar bli lite krispig.
Gröp ur innanmätet av auberginen, blanda i en skål med sesamfrön samt några stänk av sojasåsen med en gaffel.
När buljongen har fått puttra, sila över vätskan i en kastrull. Ta hand om vitlöksklyftorna. Pressa ut innanmätet från en av klyftorna i en liten skål, tillsätt 6–7 bitar av den ugnsbakade sötpotatisen samt 1–2 msk misopasta och 2–3 msk tahini. Mixa allt med en stavmixer. Tillaga ramennudlarna enligt förpackningens anvisningar.
Dags att montera soppan: Fyll upp en soppskål till hälften med buljong. Ta 1–2 msk av misomixen och rör ut i buljongen. Lägg sedan i en näve med nudlar och dekorera med kuber av tofu och sötpotatis, svampen samt en stor klick aubergineröra. Sprinkla över finhackad vårlök och rostad lök.
Dumplings med färs och svamp
Ingredienser:• 1 hackad rödlök
• 250 g finhackad tofu
• 250 g blandad finhackad favoritsvamp
• 250 g sojafärs
• olja
• sojasås
• outspädd lingondryck
• färdiga dumplingsark
• kimchi
• sojasås
• chilifrukt
• sesamfrön
Gör så här:
Stek rödlök, tofu, svamp och färs i olja. Tillsätt några skvättar sojasås samt en liten förpackning lingondryck. Låta vätskan puttra in ordentligt. Lägg sedan 1–1,5 tsk av mixen på ett dumplingsark och knyt ihop. Ångkoka sedan i ca 10–12 min.
Serveras tillsammans med kimchi, sojasås med chili och rostade sesamfrön. Se upp för fisk i färdigköpt kimchi! Håll utkik efter en helt vegansk.