string(8) "goteborg" Nytt projekt ska minska mikroplaster i textilindustrin - Syre Göteborg
Radar – Nyhet

Nytt projekt ska minska mikroplaster i textilindustrin

Textilindustrin är en stor bov när det gäller utsläpp av mikroplaster i hav och vattendrag. Nu inleds ett projekt som ska hjälpa textilindustrin att minska sina mikroplastutsläpp.

Problemet med mikroplaster i hav och vattendrag är ett problem som uppmärksammas allt oftare.  Våra kläder och textilier är en stor bidragande orsak – fleece, polyester och akryl är alla exempel på material som släpper ifrån sig mikroplaster när de tvättas.

Nu inleds ett nytt projekt som ska ta fram riktlinjer och studera tekniska lösningar som ska hjälpa textilindustrin att minska utsläppen från deras produkter.  Projektet leds av forskningsinstituten Swerea IVF och bland de övriga deltagande organisationerna finns bland annat Chalmers, Johanneberg science park och Högskolan i Borås.

– Det är mycket viktigt att undersöka utsläppen och begränsa exponeringen. Både kunskap och data avseende fiberförlust från användning av olika textilier behöver genereras, och det vill vi göra i projektet.

– Den informationen kan i sin tur hjälpa företag att designa kläder som kan minimera fiberavgivningen, säger Christina Jönsson, som leder projektet på Swerea IVF, i ett pressmeddelande.

Forskningen kommer bland annat att genomföras i HSB living lab, det ”forskningsboende” där man testar innovationer för framtidens hållbara boendemiljöer som du tidigare kunnat läsa om i Syre Göteborg.

Där kommer forskare från institutionen för arkitektur och samhällsbyggnadsteknik på Chalmers mäta och karaktärisera mikroplastutsläppen, för att sedan kunna följa vilka plaster som fälls från textilierna och passerar genom tvättmaskinsfiltren.

I projektet deltar företag som Fjällräven, Electrolux och Filippa K.

– Det är fantastiskt roligt att så många företag och organisationer vill vara med, vi är 20 stycken i dagsläget och vi har ytterligare fler företag på gång att ansluta sig till projektet, säger Christina Jönsson.

Minska mikroplasterna:

• Tvätta inte så ofta. I många fall räcker det att vädra kläderna och ta bort fläckar med en våt trasa.

• Fyll upp tvättmaskinen och tvätta i lägre temperaturer

• Skippa sköljmedel

• Köp begagnade kläder – syntetplagg släpper ifrån sig mest plast de första fyra tvättarna

• Köp färre plagg och välj kläder av god kvalitet

Källa: Naturskyddsföreningen


Andra artiklar från Syre Göteborg

Radar – Nyheter

Frivilliga ska hjälpa till vid bränder

Zoom

Att investera i utsatthet

Radar – Nyheter

M vill stoppa gymnasielagprövningar

Radar – Nyheter

"Dags för förbud mot rasistorganisationer"

Radar – Nyheter

Djurrättsaktivister hotades efter fredlig demonstration

Krönika

I yttrandefrihetens namn förgiftas luften

Radar – Nyheter

Torkan hot mot svenska bin