Radar · Nyhet

Nu drar Gudrun Schyman igång förvalskampanj

Nu har Feministiskt initiativ dragit igång sin förvalskampanj och arbetar, precis som inför förra valet, med lite okonventionella metoder för att nå ut till väljarna. Syre Göteborg har gått på homeparty med Gudun Schyman i Östra Göteborg.

Det är en uppspelt och mysig stämning i den lilla kafélokalen i östra Göteborg dit nästan 50 personer kommit. Arrangören Åsa Lindell säger att det var många fler som ville komma men som inte fick plats.

– Jag har sagt, ”samla ihop minst 25 personer och jag kommer hem till dig”, säger en pigg Gudrun Schyman, som under de senaste veckorna genomfört ett flertal homepartyn i Göteborgs-området.

Konceptet är ett alternativ till att hyra dyra lokaler för att hålla seminiarier. Men ibland kan det bli fullt upp, med föreläsningar till frukost, lunch, middag och after-work på samma dag, berättar Schyman, tidigare vänsterledaren som nu är partiledare för Feministiskt initiativ.

Gudrun bjuder, med hennes egna ord, på ”nittio minuters folkbildning” och alla besökare uppmuntras att anteckna noggrant. Hon berättar om samhällsstrukturer, om klass, kvinnohistoria och om mäns våld mot kvinnor, med mycket humor och många träffsäkra anekdoter.

– Det är ingen åsikt att Sverige inte är ett jämställt land. Det är kunskap, säger Schyman och viftar med ett litet häfte från Statistiska centralbyrån över jämställdheten i Sverige. En bok som alla bör bära med sig i sin väska för att kunna bemöta argument, menar hon.

Gudrun Schyman berättar om skillnader mellan män och kvinnor i samhället, allt ifrån mäns våld mot kvinnor, huliganism och hur kvinnor används som vapen i krigsföring, till att kvinnor har mindre ekologiska fotavtryck än män.

– Det handlar om fyra B: bilen, biffen, bostaden och börsen. Männen gör störst avtryck på alla de arenorna.

– Makt är en relation. För att någon ska få mer makt så behöver någon annan ge ifrån sig. Men männen är inte så sugna på det, utan många hävdar fortfarande att felet är att kvinnorna inte ”tar för sig” tillräckligt.

Gudrun menar att Fi är den största motpolen till Sverigedemokraterna genom att vara en motpol till allt det som SD står för.

– Sverigedemokraterna röstar människorna på för att att de är anti-etablissemanget. Det händer överallt i världen just nu. Politiken har reducerats till ett maktspel som journalistiken dessutom förstärker. Människor är trötta på det. Vi borde utmana politikerna i en ideologisk debatt.

Det första valet som Fi deltog i var år 2006 och 2010 kom de med i sitt första kommunfullmäktige. Nu är siktet inställt på riksdagen 2018.

I Göteborgs kommunfullmäktige har Fi tre platser och de samarbetade med den rödgröna ledningen fram till maj 2017, då partiet valde att hoppa av budgetsamarbetet. Anledningen var att Fi ville avsätta pengar för att hjälpa till med skolgång och stabilitet för ensamkommande asylsökande, men att förslaget avslogs.

– Vi ville skapa boenden för dem som är över 18 år. Vi är mycket tacksamma för att föreningar som Agape finns, men vi tycker inte att en sådan viktig fråga kan vila på ideella krafter, säger Stina Svensson, Fi Göteborgs talesperson som var med Gudrun under kvällen.

Men trots att de hoppat av budgetsamarbetet vill Fi ändå påverka den lokala politiken.

– Vi har bidragit till ett mer inkluderande språk i de politiska rummen och konsekvent funnits på plats och tagit ställning för mänskliga rättigheter när politiska besluts fattats. Många andra partier har blivit mer uppmärksamma på att lyfta de feministiska frågorna bara genom att vi är där, säger Stina Svensson och tillägger:

– Vi kommer fortsätta ställa krav på politiska beslut som stärker demokratin och mänskliga rättigheter. Det är än mer viktigt nu när nationalistiska och odemokratiska partier växer.