Radar · Nyheter

Moderaternas valfilm rör upp känslor

Moderaterna i Göteborgs valfilm har diskuterats flitigt under veckan. Många menar att den svartmålar staden, medan M själva menar att den tar upp problem som andra sopar under mattan.

”Det var en gång en stolt stad med en alldeles egen karaktär. Ingen annanstans fanns en så god stämning.”

Så inleds den valfilm från Moderaterna i Göteborg som under veckan fått stor uppmärksamhet i både lokala och nationella medier. Här visas Älvsborgsbron i kvällsljus, människor som packar fisk på fiskeauktioner, svetslågor från industrin och lyftkranar i hamnen. Sen förändras stämningen och istället visas en person med huvtröja som går i en tunnel och en bil som står i lågor, till kommentaren:

”Hur blev Sveriges framsida ett tillhåll för jihadister och kriminella gäng?”

Reaktionerna på filmen har varit många och starka. Kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) säger i en intervju med Sveriges radios Studio ett att Moderaterna anspelar på folks rädslor.

– Jag tycker det är både svartmålning och populism i en väldigt obehaglig kombination, säger hon i Sveriges Radios Studio Ett.

Allianskollegan David Lega (KD) menar att filmen visar upp en förenklad bild.

– Det är farligt att säga att allt var bättre eller sämre förr, vi måste våga vara djupare i våra analyser, säger han till Göteborgsposten.

Många har påpekat att Moderaternas retorik i filmen är snarlik Sverigedemokraternas: jihadister och bilbränder har förstört det blomstrande samhället. Men Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, påpekar i en intervju med Aftonbladet att staden haft problem redan innan bilbränderna startade.

– Det är en skönmålning av Göteborg. Staden hade stora problem under 1970- och 1980-talet med segregation, befolkningsminskning och industrinedläggningar, säger han till Aftonbladet.

Filmen släpptes redan i september 2017, men debatten blossade upp först nu i samband med att Expressens krönikör Alex Schulman skrev att han “ryser in i märgen” av att se den. Moderaternas  biträdande kommunalråd Hampus Magnusson har i flera medier sagt att det visar den Stockholmscentrering som svenska medier har, men att partiet är glada för att Göteborg nu diskuteras i nationella medier och att all uppmärksamhet är bra uppmärksamhet.

Han hänvisar också till den lägesbild om radikalisering och våldsbejakande extremism som social resursförvaltning gjort och som uppmärksammats under veckan (se artikeln ovan).

– Det är exempel på problem som Socialdemokraterna och kanske även vi i Moderaterna inte pratat tillräckligt mycket om förut. Det har sopats under mattan för att man hellre velat prata om annat, säger han till Göteborgsposten.