Radar – Nyhet

#Metoo-rörelsen fortsätter höras

I söndags genomfördes ett fackeltåg genom centrala Göteborg för att uppmärksamma alla som vittnat under #metoo. Tågen genomfördes på flera platser runt om i landet och i Göteborg deltog flera hundra. Syre Göteborg var på plats.

När fackeltåget nådde Götaplatsen möttes det av sången I can’t keep quiet – som bland annat sjöngs under de stora kvinnomarscher som arrangerades efter att Trump valdes till president i USA.

Ingegerd är en av människorna i vimlet på Götaplatsen. Hon bär sin rosa ”pussyhat” från uppropet efter Trumps tillträdande, och är tydlig med varför hon är på plats.

– Det har verkligen hänt mycket sedan vi var unga, men det är samtidigt mycket kvar att göra. Nu kämpar jag för barnen och barnbarnen. Jag är glad att jag får vara med om #metoo. Vi har varit tysta i så många år! När chefen eller de manliga kollegorna tog sig friheter när jag var ung var det bara att hålla tyst. Men nu vågar fler prata. Det vill jag stödja på alla sätt jag kan. Äntligen! utbrister hon.

Samma dag som den landsomfattande aktionen lanserade finans- och försäkringsbranschen sitt upprop. Över 300 kvinnor vittnar där under parollerna #inteminskuld och #påvåravillkor om tystnadskultur och sexistisk jargong även i den branschen.

Finansminister Per Bolund (MP) har tidigare ifrågasatt varför inget upprop funnits från den mansdominerande finansbranschen, men nu har alltså även den sällat sig till de över 30 olika yrkeskårer som har organiserat egna upprop.

De stora mängderna vittnesmål om den amerikanske filmproducenten Harvey Weinsteins sexuella övergrepp och våldtäkter ses av många som startskottet för #metoo, men i själva verket startades kampanjen med tillhörande hashtag av amerikanska Tarana Burke år 2006.

Under hösten exploderade kampanjen och nu har miljontals människor vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier under hashtagen.

Andra artiklar från Syre Göteborg

Gammal lyx är lyxigare

Krönika

Lotta Sjöberg

Energi

Hallå där! ...

Energi

Växande intresse för humle

Zoom På kommunens testbäddar i Angered har trädgårdsentreprenören Tony Johansson planterat 200 humleplantor, med siktet inställt på Göteborgs lokala ölproducenter. Som ny ordförande i Svenska humleodlareföreningen vill han bidra till att svensk humleodling får en renässans. Och på mikrobryggerierna är man försiktigt positiv.

”FN-systemet har svikit Myanmars folk”

Radar Efter att en ny rapport presenterats om människorättssituationen i Myanmar är det fortfarande oklart vad som blir nästa steg för att utkräva ansvar och rättvisa.

Kollaborativ ekonomi bakom friluftsfestival

Radar Nu på lördag 15 september arrangeras Göteborgsområdets enda festival för utomhussporter och folkhälsa – Ale Outdoor. Besökarna kommer kunna prova allt från SUP-yoga till att ”normtesta” sin relation. Bakom arrangemanget står ett unikt arbetssätt som bygger på delningsekonomins principer.

SD ökar i hela Göteborg

Radar