De offentliga verksamheterna i Göteborgs stad köper in mer ekologisk mat än någonsin, och i hemmen sorterar invånarna ut allt mer av sitt matavfall.
Inköpen av ekologisk mat i Göteborgs stads verksamheter har slagit rekord de senaste åren. Under 2016 var 44 procent av matinköpen i stadens skolor, förskolor och äldreboenden ekologiska. Ursprungligen var ambitionen att nå 40 procent år 2018, ett mål som nu alltså är uppnått ett år tidigare än väntat.
Även den vegetariska kosten, exempelvis bönor och linser, har ökat de senaste åren, liksom inköpen av ekologiskt kött.
Nyligen kom också siffror på att göteborgarna blivit bättre på att sortera ut sitt matavfall. Under 2016 lämnade man i snitt in 40 kilo matavfall per person, vilket är en ökning med två kilo sedan året innan. Det utsorterade avfallet används till att göra biogas och biogödsel – idag ger göteborgarnas matavfall biogas motsvarande 2,2 miljoner liter bensin.