Energi

Kvilletorget kan bli en plats för en grönare handel

Området kring Kvilletorget på Hisingen må vara växande när det kommer till restauranger och kaféer, men torghandel finns det inte. Det vill Peter Hedberg ändra på. Han har tagit initiativ till att försöka sätta igång frukt- och grönsakshandel på torget.

– Jag saknar ett levande Kvilletorg och jag saknar möjligheten att kunna gå till marknaden för att köpa grönsaker. Jag tror detta skulle kunna bli en social mötesplats och förhoppningsvis locka till sig olika andra kulturyttringar, säger han.

Efter ett första möte har han tillsammans med andra grönsaksintresserade, börjat fila på hur planerna kan bli realitet. Drömmen är ett sjudande torg som Möllevångstorget i Malmö.

– Det är så mycket trevligare och personligare att köpa av en person, jämfört med att handla hos någon av de stora kedjorna. Förhoppningsvis kan det också bli mycket billigare. Se till exempel på grönsakshandeln på Kvibergs marknad – världens bästa utbud och mycket bra priser. Ett riktigt bra föredöme, säger Peter Hedberg.

Efter det första planeringsmötet finns nu en förhoppning om en premiär redan i oktober. Men först ska det administrativa ordnas upp med kommunen och så klart handlarna bjudas in. Själv hoppas han på ett utbud av närproducerade grönsaker och även tofu.

– Jag hoppas att det ska dyka upp folk som vill sälja frukt och grönt de odlat eller plockat själva, till exempel från stadens alla kolonilottsområden och självplocksgårdar. Och om någon känner för att dra igång försäljning av närproducerad tofu, som den som tillverkades i Angered, så kommer jag och ställer mig först i kön, säger Peter Hedberg.

Andra artiklar från Syre Göteborg

Gammal lyx är lyxigare

Krönika

Lotta Sjöberg

Energi

Hallå där! ...

Energi

Växande intresse för humle

Zoom På kommunens testbäddar i Angered har trädgårdsentreprenören Tony Johansson planterat 200 humleplantor, med siktet inställt på Göteborgs lokala ölproducenter. Som ny ordförande i Svenska humleodlareföreningen vill han bidra till att svensk humleodling får en renässans. Och på mikrobryggerierna är man försiktigt positiv.

”FN-systemet har svikit Myanmars folk”

Radar Efter att en ny rapport presenterats om människorättssituationen i Myanmar är det fortfarande oklart vad som blir nästa steg för att utkräva ansvar och rättvisa.

Kollaborativ ekonomi bakom friluftsfestival

Radar Nu på lördag 15 september arrangeras Göteborgsområdets enda festival för utomhussporter och folkhälsa – Ale Outdoor. Besökarna kommer kunna prova allt från SUP-yoga till att ”normtesta” sin relation. Bakom arrangemanget står ett unikt arbetssätt som bygger på delningsekonomins principer.

SD ökar i hela Göteborg

Radar