Radar · Nyhet

Kommunalråd manar till mobilförbud i skolan

Skolkommunalrådet Karin Pleijel (MP) uppmanar fler skolor att nyttja lagen om att frånta eleverna mobiltelefoner för att få studiero. I dag agerar Göteborgsskolorna olika i frågan.

– Det är fullkomligt självklart att mobiler ska vara utom räckhåll för elever vid prov som mäter individens kunskaper. Men även i undervisningen upplevs mobilen ofta som störande, säger Karin Pleijel i ett pressmeddelande.

Hon menar att många lärare i dag måste förhandla när frågan kommer upp, trots att lagen säger att rektorer och lärare får ta mobilerna om de stör undervisningen. I Göteborg har stadsdelarna olika inställning i frågan. Bräckeskolan i Lundby är en av dem som har infört ett generellt mobilförbud i låg- och mellanstadieklasserna för att undvika svåra gränsdragningar.

– Jag tycker inte att det är en stor grej för oss. Vi inte ser mobilförbudet som något speciellt för just Bräckeskolan utan är en regel i mängden. Nästan alla låg- och mellanstadieskolor i Sverige har detta, säger Monika Blom, rektor på Bräckeskolan.
Men ämnet engagerar. Monika Blom har varit fått göra flera intervjuer på temat, möjligen på grund av att de lyfts upp av skolkommunalrådet som en exempel där mobilförbudet har uppnått sitt syfte. På Frölundaskolan har de valt en annan lösning.

– Vi har diskuterat den här frågan flitigt och kommit fram till att vi inte vill förbjuda mobilerna då det händer att eleverna glömmer sina surfplattor hemma, säger Niklas Nyqvist, rektor på Frölundaskolan till Göteborgdirekt.
Karin Pleijel håller med om att det ibland finns situationer när det är rimligt att göra undantag från ett totalförbud.

– Det kan finnas tillfällen då till exempel en app kan vara användbar i undervisningen. Men fler skolor borde använda lokala ordningsregler för att lägga undan mobilen när den inte bidrar till pedagogiken, säger hon.

Rent tekniskt är det liten skillnad mellan en surfplatta och dagens mobiler. De innehåller ofta samma program och tjänster och många skolor erbjuder eleverna egna surfplattor. Det är dock ofta reglerat vilka appar barnen kan använda på dem.
En studie det ofta hänvisas till för att motivera mobilförbud är genomförd av London School of Economics. Den visar att eleverna med förbudet ökade sin kunskapsinhämtning lika mycket som om de hade gått i skolan en vecka extra. I skolor som förbjudit mobiler förbättrades provresultaten för 16-åringar med 6,4 procent. Lågpresterande elever och elever från socioekonomiskt utsatta familjer gynnades mest av ett förbud, visade studien.