Radar · Nyhet

Klimatrörelsen samlas på Hisingen

Just nu pågår Climate camp Sweden på Hisingen, ett läger som samlar aktivister från olika delar av klimat- och rättviserörelsen. Tidigare i veckan ringde Syre Göteborg upp Fanny Sannerud, en av arrangörerna, för att få veta mer.

Hej Fanny! Varför arrangerar ni det här lägret?

– Vi var flera organisationer som alla hade pratat om att ha enskilda läger, och vi tyckte att det vore bra att slå våra kloka huvuden ihop och göra någonting tillsammans. Det är ju det som behövs om vi ska kunna göra något åt klimatförändringarna och lösa orättvisorna i världen; att människor från flera olika rörelser samlas.

Vilka är det som kommer till lägret?

– Just nu har vi över 160 anmälda, både från våra egna klimat- och miljöorganisationer och från fredsrörelsen, demokratiseringsrörelsen och den feministiska rörelsen. Det kommer också personer från andra länder, till exempel baltländerna och Danmark.

Vad kommer ni att göra under de här dagarna?

– Det kommer att vara många workshops, föreläsningar och olika typer av kulturinslag, allt från spelningar till poetry slam. Vi anordnar också frukost, lunch och middag alla dagar. På söndagen håller vi protester mot fossilgasbygget (i Göteborgs hamn, reds. anm.); dels en kajakprotest och dels en gående manifestation, som båda är öppna för alla att delta i.

Kan man fortfarande anmäla sig?

– Anmälan stängs när lägret börjar, men det går bra att droppa in. Allt är gratis, förutom att vi eventuellt kommer att att be om donationer efter förmåga på plats om vi går över budget.

Vilka är dina förväntningar på helgen?

– Jag hoppas att människor kommer att gå därifrån med mycket ny inspiration från andra rörelser och från andra människors kamper. Att de känner sig stärkta av den här helgen till att fortsätta sin kamp för ett fossilfritt och rättvist samhälle.