Radar – Nyhet

Individfokus ska minska psykisk ohälsa

Ett ökat fokus på individens behov ska hjälp Majorna/Linné och Askim/Frölunda att komma till bukt med stadsdelarnas stora problemen med psykisk ohälsa.

Det har varit känt länge att många lider av psykisk ohälsa i stadsdelen Majorna/Linné och trots åtgärder från stadsdelen minskar inte problemet, enligt Göteborgsregionens kommunalförbund.

Nu har dock ett samarbetsprojekt där den bredvidliggande stadsdelen Askim/Frölunda/Högsbo deltagit precis avslutats med sikte på problemen.

Projektet gick ut på att på djupet analysera behoven i de olika stadsdelarna tillsammans med vårdcentraler och öppenvårdspsykiatrin, och attdärefter ta fram en lokalt förankrad handlingsplan för hur de ska ta sig an problemen på ett mer riktat sätt.

– Ett av våra förslag är att utveckla vår samverkan med regionen där en så kallad ”samordnad individuell plan” alltid ska erbjudas. Vi pratar om en förstärkt mottagningsenhet på socialkontoret med fler kompetenser eller nya samarbetsformer med nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning. Det som känns extra gott är den energi och lust som finns i organisationen just nu inför att hitta nya lösningar, säger Peter Almgren, områdeschef för Majorna-Linnés stadsdelsförvaltning.

Andra artiklar från Syre Göteborg

Gammal lyx är lyxigare

Krönika

Lotta Sjöberg

Energi

Hallå där! ...

Energi

Växande intresse för humle

Zoom På kommunens testbäddar i Angered har trädgårdsentreprenören Tony Johansson planterat 200 humleplantor, med siktet inställt på Göteborgs lokala ölproducenter. Som ny ordförande i Svenska humleodlareföreningen vill han bidra till att svensk humleodling får en renässans. Och på mikrobryggerierna är man försiktigt positiv.

”FN-systemet har svikit Myanmars folk”

Radar Efter att en ny rapport presenterats om människorättssituationen i Myanmar är det fortfarande oklart vad som blir nästa steg för att utkräva ansvar och rättvisa.

Kollaborativ ekonomi bakom friluftsfestival

Radar Nu på lördag 15 september arrangeras Göteborgsområdets enda festival för utomhussporter och folkhälsa – Ale Outdoor. Besökarna kommer kunna prova allt från SUP-yoga till att ”normtesta” sin relation. Bakom arrangemanget står ett unikt arbetssätt som bygger på delningsekonomins principer.

SD ökar i hela Göteborg

Radar