På uppdrag av regeringen arbetar Länsstyrelsen i Västra Götaland med att ta fram en regional handlingsplan för grön infrastruktur. Det handlar om att ha en helhetssyn på landskapet och förstå vikten av fungerande ekosystem både för djur och människor.
– Om man går ut och frågar folk på gatan, då tror nog många att grön infrastruktur har med vägar och järnvägar att göra. Och det är ju en typ av transportsystem, men för växter och djur, säger Maria Thordarson, naturvårdsstrateg vid länsstyrelsen i Västra Götaland.
Grön infrastruktur kan förklaras som ”ett nätverk av natur som bidrar till fungerande livsmiljöer för växter och djur och till människors välbefinnande”. Det är nära sammankopplat med tanken om ekosystemtjänster, säger Maria Thordarson.
– Grön infrastruktur behövs inte bara för naturens skull, vilket ju egentligen skulle vara anledning nog. Även människor är helt beroende av att ekosystemen fungerar; vi behöver rent vatten, insekter som pollinerar och lekområden för fisk. Därför är det viktigt att vi får de här strukturerna och nätverken att fungera.
Tanken om grön infrastruktur kommer ursprungligen från Nagoyaplanen från 2010, som är kopplad till FN-konventionen om biologisk mångfald. Sedan dess har det tagits upp som en viktig del både i EU:s och Sveriges strategier för biologisk mångfald.
Sveriges länsstyrelser arbetar just nu med att ta fram handlingsplaner för grön infrastruktur, vilket innebär att man ska visa på de ekologiska sammanhangen i land- och vattenmiljöer och identifiera biotoper och strukturer i landskapet med fungerande livsmiljöer för växter och djur.
”Grön infrastruktur kan förklaras som ett nätverk av natur som bidrar till fungerande livsmiljöer för växter och djur och till människors välbefinnande.”
Man ska också identifiera var det behövs åtgärder för att stärka dessa strukturer. Handlingsplanerna ska till stora delar vara färdiga till oktober 2018 och sedan kunna användas som underlag för bland annat mark-, havs- och vattenplanering i kommunala översiktsplaner och i klimatanpassningsarbete.
Maria Thordarson pekar ut arbete med skyddsvärda träd som exempel på ett viktigt område.
– Stora träd finns i hela landskapet och binder regn, reglerar temperatur, förbättrar luftkvaliteten och motverkar erosion. De är också viktiga livsmiljöer för många arter och har ju dessutom har ett estetiskt värde för friluftslivet. Vi har gjort en analys som visar var vi har koncentrationer av stora värdefulla lövträd i landskapet. Analysen visar också var det finns behov av fler stora träd för att stärka livsmiljöer för arter knutna till denna miljö.
Grön infrastruktur handlar inte om nya regler och lagar, utan snarare om ett nytt sätt att tänka på landskapet som en helhet. För att samhället ska lyckas med det behövs en bra delaktighet, säger Maria Thordarson. I arbetet med handlingsplanen har länsstyrelsen därför haft flera dialogmöten med kommuner i länet för att diskutera hur grön infrastruktur kan användas i deras miljö- och planarbete.
– Vi har mött stort engagemang och intresse från kommunerna. Många efterfrågar ett underlagsmaterial som de kan använda sig av i sitt arbete. Jag tror att kommunerna har börjat tänka mer i de här termerna.