Energi

Hallå där! …

…Simon Boerenbeker Klang, som startat närverket Unga för amnesti i Göteborg, och som är en av initiativtagarna till demonstrationen Stoppa utvisningarna till Afghanistan på söndag, 18 februari.

Varför har ni valt att arrangera den här demonstrationen?

– Vi har valt att arrangera denna demonstrationen för att få fram vårt budskap och visa vad vi tycker. Det är så fel och oacceptabelt att dessa utvisningar pågår och vill protestera och visa politikerna att vi är många som vill att utvisningarna stoppas. Men det är också för att visa dessa ungdomar att vi är många som står bakom dem och aldrig kommer sluta kämpa för deras rätt till liv och trygghet.

Det är ju väldigt tunga frågor och många ungdomar drabbas hårt av utvisningarna. Hur orkar man hålla hoppet uppe?

– Mycket handlar om att försöka peppa varandra för att fortsätta orka kämpa, och att hålla ihop. Att visa att vi är så många som tillsammans kämpar i detta och att vi faktiskt kan förändra och påverka. Det är en kamp med mycket känslor, och då är det viktigt att hålla ihop och stötta varandra. Men för många är det ju tyvärr så tungt och jobbigt att hoppet kan ta slut, inte minst hos dem som riskerar att utvisas. Det är många som mår dåligt över det som händer.

Har du några tips på vad man själv kan göra för att engagera sig för dessa ungdomar?

– Det finns flera olika sätt att engagera sig. Dels kan man gå med i demonstrationer, skriva debattartiklar och skriva till politiker för att försöka påverka lagstiftning och samhället i stort. Men det är lika viktigt att jobba på individnivå. Till exempel kan man öppna sitt hem för de unga som behöver någonstans att bo, bli volontär i organisationer som jobbar med dessa ungdomar eller bara finnas där för dem som behöver någon att prata med. Det finns bra Facebookgrupper där man kan gå med och visa sitt stöd.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV