… Herman Geijer, aktuell med boken Överlev katastrofen – tolv sätt att förbereda dig, och som håller i ett panelsamtal om zombies och apokalyps under Zombiefestivalen på söndag 11 februari.
Vad är det i det ämnet zombies, undergång och överlevnad som lockar?
– Jag tror det både har att göra med att vi drömmer om något annat, och då kan livet efter en apokalyps te sig mer äkta än dagens samhälle. Då kan den vi känner att vi är innerst inne komma fram och vårt sanna jag kan blomstra. Men också om att vi måste hantera tanken på en stundande klimatkatastrof. Och både fiktionen och medierapporteringen av katastrofer får oss att ställa frågan: Vad skulle jag göra om det hände mig? Vem skulle jag bli vid en katastrof? Det finns ju egentligen inget bra svar på det, men jag försöker gräva lite i frågorna kring katastrofpersonligheter och varför vi faktiskt ställer oss de frågorna just nu.
På Zombiefilmfestivalen leder du ett panelsamtal i ämnet. Vad kan besökarna förvänta sig av samtalet?
– Det här är faktiskt ett av de mest spännande samtal jag ska vara med i. Var och en av deltagarna har en speciell vinkel på zombiegenren vilket jag tror kan bli riktigt bra. Så det är fantasi och fiktion i en härlig blandning. Jag tänker att det kan bli intressant för människor som är överlevnadsintresserade, men också för zombienördarna.
Vilka är de tre mest grundläggande förberedelserna man kan göra om man är oroad över en framtida katastrof?
– Jag skulle säga att sociala nätverk till exempel att känna sina grannar är en av de absolut viktigaste faktorerna för att klara en kris eller katastrof. Det är inte räddningstjänst som är först och sist på plats vid en katastrof, det är de som vistas där. Att organisera sig för att kunna agera tillsammans med andra när en katastrof inträffar. Att träna och röra på sig på något sätt. Det gör dig bättre rustad för både psykiska och fysiska påfrestningar. Vid en katastrof behöver du ofta söka skydd eller förflytta dig snabbt i det akuta skedet. Då är det viktigt att ha en kropp som fungerar bra.