Energi

Hallå där! …

Privat | Minela Mahmutovic, 8 marskommittén i Göteborg.

… Minela Mahmutovic, från 8 marskommittén i Göteborg, som är med och arrangerar årets demonstration på Internationella kvinnodagen på Gustav Adolfs torg.

Det har varit ett händelserikt år med bland annat uppmärksamheten kring #metoo. Hur kommer detta speglas på 8 mars?

– #metoo-rörelsen har gett ett helt nytt självförtroende för den feministiska kampen vilket förhoppningsvis kommer visa sig i ett rekordstort engagemang på 8 mars. Rörelsen har dels visat att vi inte är ensamma med våra erfarenheter och att vi tillsammans kan göra skillnad. Vi bygger vidare på rörelsen ut till gatorna inför demonstrationen den 8 mars med huvudparollen ”Vi är inte tysta – tillsammans mot patriarkatet!” och ställer krav mot bland annat otrygga anställningar som ger öppna dörrar för sexuella trakasserier då få vågar anmäla.

När Internationella kvinnodagen instiftades handlade det till stor del om kvinnlig rösträtt. Vilka är de stora frågorna i dag?

– I vissa delar av världen är de grundläggande demokratiska rättigheterna fortfarande aktuella att kämpa för. I Sverige handlar det om att stärka vår ställning på olika nivåer och bekämpa det som styr och påverkar våra liv. Det handlar om situationen på våra arbetsplatser, för trygga anställningar och arbetstidsförkortning, mot de ständiga nedskärningarna inom vården, om bostadsbristen, om rättsväsendet med mera.

På sina håll har Kvinnodagen kommit att bli en dag då man köper blommor till sin partner. Vilket är det bästa sättet att använda Kvinnodagen till, anser du?

– Förra året såg vi för första gången en internationellt organiserad strejk av kvinnor på arbetsplatser. Tusentals samlas årligen i Sverige på demonstration den 8 mars. Det är det vi behöver och det är det som i större skala kan ge förändring. Kommersialismen är bara en del av etablissemangets försök att avleda våra kampinitiativ och avpolitisera. Kvinnor fick inte rösträtt utan en hård kamp och revolution.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV