Radar · Nyhet

Götaplatsen nu ett byggnadsminne

Nu är hela Götaplatsen byggnadsminnesförklarad, efter ett beslut från länsstyrelsen. Tidigare i år blev Göteborgs konstmuseum och delar av Götaplatsen byggnadsminne, och nu utökas alltså skyddet till att omfatta även Stadsteatern, Konserthuset och Konsthallen.

I sin motivering skriver länsstyrelsen bland annat att Stadsteatern är ett av få exempel på art deco-stilen i Göteborg och att Konsthallen har höga arkitektoniska och konstnärliga värden både invändigt och utvändigt.

– De här byggnaderna uppfördes under en tid när man hade höga ambitioner när det gällde både materialval och gestaltning och de har alla mycket höga kulturhistoriska värden och är därför viktiga att bevara inför framtiden, säger Boel Melin, byggnadsarkivarie och projektledare inom byggnadsvård på Higab, till Vårt Göteborg.

Konsthallen ritades av Sigrid Ericson och Arvid Bjerke och byggdes i början av 1920-talet. Stadsteatern och Konserthuset byggdes ungefär tio år senare efter ritningar av Carl Bergsten respektive Nils Einar Eriksson.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV