Startsida - Nyheter

Radar

Global marsch för källkritik i Göteborg

Historiens största vetenskapliga manifestation, March for science, har ivriga förespråkare i Göteborg. Nu är det dags att ta ställning för kunskap och fakta i en tid då källkritiken ofta lyser med sin frånvaro.

Lördagen den 22 april väntas det globala initiativet March for science samla över tusen personer i en marsch från Gustaf Adolfs torg till Götaplatsen. Idén om en global manifestation som står upp för källkritik, bildning och evidensbaserad fakta föddes i januari i år i USA, och har spridit sig med rekordfart.

I Göteborg började man planera så sent som i mars. Manifestationen har formen av en marsch, som kommer att genomföras på 500 platser i världen samtidigt. Det grundläggande syftet är, enligt initiativets hemsida, att ”lyfta fram vikten av att vetenskap värderas och kommuniceras i samhället, och att forskningsbaserad kunskap används när beslut fattas.”

Responsen på initiativet har varit enorm och omedelbar. Internationella vetenskapsfestivalen Göteborg, som leder samarbetet i staden, hoppas på god stämning och många ringar på vattnet.

– Det här är en chans vi inte kan missa. Hela vetenskapsvärlden har kommit till en punkt där det är dags att gemensamt ställa sig upp och visa att kunskap och fakta är medicin mot ökad polarisering och ett svårnavigerat medielandskap. Självklart har allt som hänt i USA den här våren fått bollen i rullning, men diskussionen har pågått längre än så, säger Jennie Turner.

Internationella vetenskapsfestivalen Göteborg ser sig som en del av det demokratiska samhället och vill vara en plats där forskning och samhälle möts. Sambandet mellan oberoende forskning och demokrati är något som initiativtagarna till den världsomfattande marschen lyfter fram, liksom att vetenskapen berör oss alla. Därför tar vetenskapsfestivalen hand om det praktiska kring lördagens marsch, men medarrangörerna är många. Runt om i Sverige blir det förutom i Göteborg också aktiviteter i Stockholm, Uppsala, Umeå och Luleå, och sammanlagt är över 70 olika organisationer inblandade.

I USA finns bland initiativtagarna både universitet, enskilda forskare, näringsliv och mediepersonligheter, och hundratusentals människor väntas delta i 500 marscher runt om i världen. Just i Göteborg är Göteborgs universitet och Chalmers aktiva, liksom bland andra Vetenskapsrådet, Folkuniversitetet, Riksbankens jubileumsfond, forskningskommunikatörer och rutinerade enskilda forskare.

Många är i dag oroade över alternativa fakta, falska nyheter och olika typer av faktaresistens, men evenemanget är ändå att ses som ett pro science-event, det vill säga ett positivt vinklat arrangemang, mer än en protest, förklarar Jennie Turner.

– Vi protesterar inte bara mot bristen på källkritik, vi vill framför allt lyfta fram användandet av den och betydelsen av kommunikation och samarbete i dessa frågor. Vi är många som känner att kunskap, fakta och känslor går i klinch med varandra i debattklimatet och Göteborg är en stor och viktig akademisk stad som har saker att tillföra, fortsätter hon.

Om marschen blir ett årligen återkommande evenemang återstår att se.

– Men visst vore det fantastiskt om det kunde bli ett årligt igenkommande vårtecken i Göteborg, att vi tillsammans hyllar vetenskapen och hur den berikar våra liv, avslutar Jennie Turner.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV