Startsida - Nyheter

Zoom

Global kitchen – arbete för fler

En internationell saluhall är på väg att realiseras i Göteborgs centrum. Servering och catering i kombination med försäljning av olika råvaror och konceptuella produkter ska möjliggöra entreprenörskap och leda till jobb för utrikesfödda kvinnor med erfarenheter inom matlagning. Men hur högt i tak är det på arbetsförmedlingen egentligen? Global kitchen kallas projektet vars initiativtagare vägrar ge upp.

På kvinnocenter i Bergsjön luktar det gott efter lunchen som just serverats, och vegetariska samosas och ugnsvarm morotskaka ställs fram på bordet. Kvinnocenter Bergsjön fick 2016 Grythyttans textilpris för de broderade illustrationerna i sin kokbok och i motiveringen stod bland annat att ”… kvinnor från hela världen som bor i Bergsjön har broderat och lagat allt från stekt strömming till svart rulltårta – samtidigt som de kämpat för lika villkor i vardag och arbetsliv”. De broderade maträtter som utgör bilderna i boken hänger på väggarna i lokalen, och varje rätt är broderad av den kvinna som bidragit med rätten ifråga.

Hantverk och matlagning är nära kopplade till varandra på centret. Här varvas matlagning med broderi, undervisning i svenska och återbruk. Basna Badir, kökschefen, visar gärna runt i sitt kök. Hon förklarar att en anställning för en förälder innebär en ny stolthet för hela familjen.

– Mina barn kan berätta vad deras mamma gör. De ser att jag är glad, att jag har kämpat och klarat av något, och att jag använder det jag är bra på i mitt arbete. Det hjälper hela familjen när mamma är stolt.

Kvinnors företagande

I Sverige drivs 29 procent av landets företag av kvinnor. Drygt 30 procent av nya företag startas av kvinnor, allt enligt statistik från SCB och myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser.

Enligt en rapport från Tillväxtverket 2014 (Slutrapport Främja kvinnors företagande 2011-2014) skulle vi ha 37 000 fler företag i Sverige än vad vi har i dag, om lika många företag startades av kvinnor som av män. Några som tagit fasta på detta är Anna Cederberg Gerdrup, journalist och författare, och Carina Larusson, verksamhetsledare för det regionala resurscentrat Winnet.

År 2013 hade Winnet fått i uppdrag av Näringslivdepartementet att samordna ambassadörsnätverk och lokala resurscenter, som till exempel Kvinnocenter i Bergsjön och Stödnätverket i Hammarkullen. När Anna och Carina träffades var Carina koordinator för ambassadörsnätverket i Västra Götaland, och Anna var engagerad ambassadör för kvinnors företagande. Det gemensamma intresset för mat och kultur som ett sätt att skapa möten mellan människor fick Anna och Carina att hålla kontakten.

”Det här är en alldeles för bra idé för att vi ska kunna ge upp den.”

Visionen för framtiden

Idén att skapa en internationell saluhall i Göteborg, ett så kallat Global kitchen, föddes ur en respekt för de kunskaper om mat som kvinnor har oavsett nationalitet och bakgrund. Samtidigt som dessa kvinnor ofta har stor vana att arbeta i kök och med livsmedel stänger ofta vår traditionella arbetsmarknad dörren för kvinnor med utländsk bakgrund.

Anna Cederberg Gerdrup förklarar att Global kitchens vision är att ge deltagarna kunskap och möjlighet att kunna bli entreprenörer som förädlat och kommersialiserat sina kunskaper samt lärt sig grunderna i företagande. De ska också få tillgång till ett nätverk som kan stödja det fortsatta arbetet den dag de knoppat av från den internationella saluhallen och står på egna ben med eget företag.

Global kitchen syftar till att:

• genom organiserandet av en internationell saluhall få in arbetslösa kvinnor med utländsk bakgrund i arbetslivet.

• deltagarna ges inflytande över processen och olika möjligheter till stadigvarande arbete många år framöver, oavsett om det är som egenföretagare eller arbetstagare.

• få till en strukturell förändring på samhällsnivå och hitta en metod som kan implementeras och leva vidare efter projektets slut – där både miljömedveten livsmedelshantering och kvinnligt företagande är viktiga parametrar.

Lyckad förstudie

Under 2013–2014 genomförde tolv kvinnor från olika kvinnocenter i staden en förstudie finansierad av Europeiska socialfonden, ESF, med Winnet resurscentra som projektägare. I stort sett samtliga hade kunskaper om kökssysslor, hushållsekonomi, inköp och hantering av livsmedel, tillagning och förvaring.

Dessa kunskaper var olika utvecklade men kännetecknades av att de var relaterade till privatlivet, och det visade sig vara en utmaning att översätta dem till en kommersiell sysselsättning. Deltagarna fick därför utveckla sina kunskaper genom utbildning och utveckling av koncept. Som samarbetspart i en första skiss var arbetsförmedlingen av stor betydelse.

Ger inte upp

År 2014 skedde en massiv omorganisation inom arbetsförmedlingen, då projektägarna fick beskedet att inga beslut kunde fattas på grund av bland annat personalomställning. Förstudiens deltagare skingrades utan hopp om återförening – men under ytan fortsatte arbetet.

Den sextonde mars 2017 lämnades en ny ansökan in: Global kitchen har inte gett upp. I samarbete med Kvinnocenter i Bergsjön och Stödnäten i Hammarkullen och Lövgärdet ska idén förverkligas – fler kvinnliga entreprenörer med livsmedel i fokus och en internationell mötesplats är på väg att bli verklighet.

Anna Cederberg Gerdrup förklarar att det finns många exempel världen över på hur en internationell saluhall med kvinnligt företagande kan fungera.

– Det här är en alldeles för bra idé för att vi ska kunna ge upp den. Vi vet att vi kvinnor tillsammans skulle kunna få något stort att hända, något som kan ge ringar på vattnet och förändra livet för många.

Shahla Azizifard bakar inför morgondagens lunchbuffe på Kvinnocenter Bergsjön. Malin Aghed

Tar vid där andra släpper

En del av de kvinnor som kommer till den öppna och frivilliga verksamheten på kvinnocentret i Bergsjön har aldrig varit inskrivna på arbetsförmedlingen. Andra har varit inskrivna i omgångar men utan resultat. Bara på arbetsförmedlingen i Gamlestan befinner sig 1 500 av de inskrivna kvinnorna i långtidsarbetslöshet. Verksamhetsledare Marianne Lööf anser att kvinnocentret tar vid där andra släpper.

– Många av dem vi möter säger att de fått höra att de inte duger något till och att de inte kan något – bara för att de inte kan visa upp en formell utbildning eller ett godkänt CV, säger Marianne.

Kvinnocentret i Bergsjön har funnits i nitton år, och förklarar att de ser vad som händer och hur sakta saker förändras.

– Från arbetsförmedlingens sida verkar det vara viktigt att få upp statistiken på folk som kommer ut i arbete, och då är det inte denna grupp man satsar på, tillägger Ann-Britt Svensson, ordförande i föreningen och den som undervisar i svenska.

Men kanske är något på väg att förändras. Daniel Boskovic, sektionschef på arbetsförmedlingen i Angered, säger att han hör kollegor över hela Sverige tala om Global kitchens primärmålgrupp, det vill säga utlandsfödda kvinnor som har varit inskrivna på arbetsförmedlingen som arbetssökande under mer än 450 dagar.

– Vi befinner oss just nu i en högkonjunktur, då många går ut i arbete. Men somliga grupper halkar efter, och gapet blir större än någonsin. Det är helt enkelt nödvändigt att arbeta tillsammans, över olika gränser och instanser, och därför vill vi stå bakom initiativet Global kitchen.

”Från arbetsförmedlingens sida verkar det vara viktigt att få upp statistiken på folk som kommer ut i arbete …”

Ann-Britt Svensson, ordförande i föreningen och den som undervisar i svenska.

Måste leda till arbete

Daniel Boskovic är noga med att betona att allt som arbetsförmedlingen gör måste leda till att individen närmar sig arbetsmarknaden. Sysselsättning är inte per definition bra, förklarar han, om den efter sex månader innebär att personen i fråga står kvar på ruta ett. Eller noll. Global kitchen måste leda folk till arbete, och inte bara vara tidsfördriv under en bestämd tid.

– Vi riktar vissa insatser mot den här målgruppen redan, fortsätter Daniel, särskilt när det gäller arbeten som till exempel barnskötare eller kokerska. Dessa områden innefattar kunskaper som många redan har. Kanske behöver en del gå igenom en utbildningsfas först, men det är samma slags idé som Global kitchen har. Som jag förstår det så rimmar projektet väl med arbetsförmedlingens intentioner. Dessutom vill vi verkligen stötta underifrån kommande initiativ.

Förstudien visade att en viktig förutsättning för ett lyckat Global kitchen var möjligheten att bedriva en utbildningsinsats och genomföra validering av befintliga kunskaper. Initiativtagarnas egen kompetens när det gäller utveckling av kunnande ska, om projektet går igenom, kunna kompletteras av olika vuxenutbildningar. Dessa har tidigare arbetat med svenskundervisning integrerat med praktisk yrkesutbildning, och kan erbjuda validering av befintliga kunskaper och nöd

Eko och närproducerat

Genom Global Kitchen skapas också möjligheter att stärka användandet av ekologiska och lokalproducerade livsmedel. Kulturmöten mellan producenter av olika slag kommer förhoppningsvis leda till ökade kunskaper inom miljöområdet, nya och grönare utvecklingsmöjligheter samt olika entreprenörskoncept. Verksamheten kommer att initiera flera kringliggande aktiviteter rörande bland annat ekonomi, marknadsföring och transporter, också dessa med ett aktivt miljöengagemang, och resultera i försäljning, catering, servering, import och export.

En dialog med aktörer som kan bidra med leverans av råvaror har inletts, till exempel med Projekt Nordost/Stadsjord och ett odlingsprojekt i Härryda. Anna Cederberg Gerdrup förklarar att det är viktigt att råvarorna ska vara ekologiska och närproducerade.

– Vi har sett att det inte är helt självklart att tänka i dessa banor, men för oss är det en grundläggande värdering om vi ska hantera livsmedel. Därför blev det värdefullt att knyta an och samordna med andra projekt med fokus på odling och närproducerade ekologiska råvaror. På samma sätt finns det anledning att titta vidare på marina råvaror, men detta har vi ännu kvar att göra.

Kvinnocenter Bergsjön ligger i ett bostadsområde på promenadavstånd från spårvagnshållplatsen Rymdtorget. Malin Aghed

Miljömedveten sektor

Att utveckla marknadsmässiga koncept kan således, tror initiativtagarna till Global kitchen, öka möjligheterna till försörjning som egenföretagare i en miljömässigt medveten livsmedelssektor. Samverkan med Arbetsförmedlingen är dock en förutsättning för att ansökan ska godkännas hos ESF, och efter en rundringning till flera kontor svarar de flesta att de skulle kunna se ett Global kitchen som en möjlighet till sysselsättning för arbetssökande och även som rehabiliteringsverksamhet för långtidssjukskrivna.

En internationell saluhall där kvinnor kan hyra en mindre yta för försäljning av produkter, driva kafé och dylikt kräver också lokaler – något som varken arbetsförmedlingen eller Göteborgs stad kan stå till tjänst med. Flera aktörer när det gäller fastigheter i centrala Göteborg har kontaktats och står positiva till fortskridandet av projektet. De tillfrågade har dock tackat nej till att i detta skede medverka med namn. En potentiell byggnad finns, med underlag för servering och försäljning samt en internationell publik som besöker området, men platsen kan i detta skede inte avslöjas.

Vill göra skillnad

Arbetsförmedlingen drabbas ofta av misstro och skriverier om hur dåligt de lyckas med sina uppdrag, och ibland hörs röster om att arbetsförmedlingen borde avvecklas helt. Med aktörer som till exempel Global kitchen finns det de som tycker att arbetsförmedlingen har spelat ut sin roll.

Daniel Boskovic på arbetsförmedlingen erkänner att det finns mycket kvar att göra, men att den förnyelseprocess som påbörjades med den nya generaldirektören, Mikael Sjöberg, kommer att leda framåt. En av de nya direktiv som gör att Global kitchen skulle kunna passa som samarbetspart handlar om jämställdhet, ett annat om nya sätt att formulera uppdraget.

– För några år sedan mätte vi framgång i siffror, vi talade om hur många som kommit ut i arbete och använde kvantitativa mått. Nu pratar vi om vilken skillnad vi gör. Vårt uppdrag är att ”vara en del av förändringen i en människas liv”. När jag tänker på det vill jag gärna gå till jobbet.

 

Besked gällande om ansökan har gått igenom hos ESF väntas senare i vår.

Europeiska socialfonden, ESF:

Svenska ESF-rådet finansierar projekt som arbetar med kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser. De gör utlysningar två gånger per år, då organisationer inbjuds att söka stöd för olika idéer i enlighet med fondens rikt-
linjer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV