Sedan starten 2012 har Frilagret blivit en institution för Göteborgs unga kulturliv: Här skapas kultur av och för unga, på deras egna villkor. I veckan firade verksamheten fem år.
År 2012 slogs dörrarna upp för Frilagret, ett nytt kulturhus i Göteborg vars verksamhet skulle utgå helt från ungas initiativ och förutsättningar. Projektet föregicks av en stor dialogprocess, där 19 unga ambassadörer mötte flera tusen unga i hela Göteborg för att samla in idéer och åsikter kring det nya kulturhuset.
Sedan dess har Frilagret utvecklats till en institution för Göteborgs unga kulturintresserade, och i tisdags var det dags för femårsjubileum.
– Det känns fantastiskt, sade den tillförordnade enhetschefen Emma Brattgård när Syre Göteborg fick en pratstund med henne i minglet.
Hon har varit med på Frilagrets resa sedan starten, från att Frilagret var ”ett oskrivet blad” till att bli en verksamhet med nästan 100 000 besök under förra året.
– Det är helt otroligt. Vilken kraft det finns i unga runt om i staden, säger hon.m
”Vi är en arena både för dem som provar för första gången och dem som är nästan
professionella.”
Genom åren har Emma Brattgård sett vad Frilagret kommit att betyda för den unga kulturen i Göteborg, på flera olika plan.
– På ett individuellt plan vet jag att vi har varit en första arena, där det har varit okej att prova på saker. Personer som har haft sina första dansföreställningar här är nu professionella dansare i Stockholm, och andra som gått sin första DJ-kurs för tjejer är i dag professionella DJs, säger hon och fortsätter:
– På ett mer strukturellt plan handlar det om att kunna göra sin röst hörd och att känna att det offentliga rummet är till för en själv. Våra unga är inte det som ska bli framtiden.De finns nu och det spelar roll vad de tycker i dag. Det tror jag är otroligt viktigt.
Under åren har Frilagret inrymt tusentals olika evenemang: spelningar, klädbytardagar, utomhusbio, utställningar, feministiskt självförsvar, digital verkstad, hip hop-battles …
Frilagret blir vad de unga gör det till, och det är kring den här dynamiken som man har byggt upp verksamheten. Bredden är dess stora styrka, menar Emma, men det kommer också med vissa utmaningar.
– Här är ingen dag den andra lik, och de olika arrangörerna kommer med sin egen publik. Det har gjort att många har hört talas om oss och att vi vuxit så pass fort. Samtidigt gör det att vi inte har någon trogen bas som alltid kommer, så det ska vi försöka jobba upp framöver, inte minst för arrangörernas skull.
Frilagret har fortsatt att arbeta med ambassadörer som sprider ordet till unga i alla delar av Göteborg. Tomás López Izquierdo är tillsammans med Sümeyya Gencoglu och Sebastian Mellgren de nuvarande ambassadörerna, och det är också de som satt ihop kvällens gedigna jubileumsprogram med bland annat improvisationsteater, danceoke och paneldiskussion om kulturlivet i Göteborg.
– Det känns väldigt bra, säger han. Vi har verkligen jobbat mycket för att ta det här firandet från idé till verklighet, säger han.
Tomás López Izquierdo har arbetat på Frilagret sedan februari och är väldigt glad över möjligheten, säger han.
– Man kan skapa så mycket på Frilagret, man kan ta initiativ och komma hit och göra nästan vad som helst. Det bästa är alla är välkomna och att alla aktiviteter är öppna. Vi vill att alla ska känna sig bekväma när de kommer hit.
Just denna spridning är också det som Emma Brattgård är mest stolt över.
– Vi är en arena både för de som provar för första gången och de som är nästan professionella. Ena dagen har vi en modevisning med en högstadieklass som har arbetat i slöjden och nästa dag kör Textilhögskolan i Borås sin modevisning här. Att vi kan vara relevanta för hela det spannet är jag stolt över, säger hon och fortsätter:
– Sen är det också stort att vi har representation från alla stadsdelar, och utrikes också för den delen. Att vi inte bara är för dem som bor geografiskt nära.
På Frilagret kan unga mellan 13-30 år arrangera kulturevenemang utan kostnad.
Under 2016 genomfördes 580 arrangemang och man hade 98 367 besök.
Frilagret drivs av enheten Ung kultur inom Göteborgs stads kulturförvaltning.
Källa: frilagret.se