Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Frihandel i fokus när Cecilia Malmström besökte Göteborg

I måndags besökte EU-kommissionär Cecilia Malmström Göteborg för att tala om frihandel i en tid av ökad protektionism. Att svartmåla frihandel löser inte världens problem, menade Malmström.

– Det är onekligen lägligt att tala om handelspolicy. På sistone har vi sett, både i Europa och på andra platser, ett bakslag i trenden att öka globaliseringen och öka öppenheten; en reflex att säga ”Bygg murar, stäng gränserna”, som om det vore lösningen på våra problem. Det är det inte.

Det var med ett tydligt budskap EU-kommissionär Cecilia Malmström kom till Göteborg i måndags, på inbjudan av Brännpunkt Europa, en studentledd organisation som anordnar lunchseminarier om aktuella Europarelaterade frågor.

Frihandel och handelsavtal skapar miljontals jobb och ekonomiskt välstånd, knyter band mellan länder och kan lyfta människor ur fattigdom och förbättra liv, sade Malmström. Samtidigt påpekade hon att man måste ta den globaliseringsskepsis som sprider sig på många håll i världen på allvar. Investeringar, utbildning och sociala skyddsnät behövs för att hjälpa människor att anpassa sig till de nya tiderna.

Malmström tog också upp frågan om transparens och den kraftiga kritik som riktats från flera håll mot att handelsavtal förhandlas bakom stängda dörrar.

– Det här är förstås inte bra för tilliten till de här avtalen. Vi har verkligen försökt att förändra detta och göra dem så transparenta som möjligt. Självklart kan man inte sitta framför tevekameror när man förhandlar de mest känsliga frågorna, man måste ha en viss diskretion. Men man kan göra mycket på ett transparent sätt.

Malmström talade också om oron kring systemet med investeringsskydd, som ger företag rätt att driva rättsliga processer gentemot regeringar. Främst i turerna kring avtalet TTIP har systemet mötts av stor oro från röster som menar att det ger företagen för stor makt och riskerar att underminera bland annat länders miljöskydd och arbetslagstiftningar. Malmströms svar på detta var att det nuvarande systemet är daterat och att man hoppas kunna skapa en internationell domstol som ska hantera sådana tvister, för att skapa större förtroende. Men EUs standarder ska aldrig sänkas, underströk Malmström ett flertal gånger.

– Vi har till exempel ett förbud mot hormonbehandlat nötkött, särskilda procedurer kring GMO och vissa kemikalier som inte tillåts i leksaker. Detta förblir detsamma, med eller utan ett handelsavtal.

Från publiken kom frågan hur Malmström ser på kritiken om att EU kör över svagare handelspartners med sina policyer och att detta kan leda till ökad fattigdom i dessa länder.

– Jag är väl medveten om den kritiken, men jag håller inte med. Avtalen är skräddarsydda för att passa de särskilda behoven i de olika länderna.

– Man måste komma ihåg att vi inte tvingar någon, fortsatte hon. Det är de nationella parlamenten som tar besluten. Det ger dem vissa fördelar, men det är upp till dem. Vissa har valt att inte [ingå avtal], andra har gjort det.

”Jag är väl medveten om den kritiken, men jag håller inte med. Avtalen är skräddarsydda för att passa de särskilda behoven i de olika länderna.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV