Zoom

Framtiden oklar för fina fibrer

Att hampa som råvara har stor potential är numer välkänt och allt fler produkter av industrihampa finns i butikshyllorna. Många kända varumärken har börjat satsa på råvaran, inte minst i livsmedel och hudvårdsprodukter men den svenskodlade hampan lyser fortfarande med sin frånvaro. I veckans Zoom går Git Skoglund, som skrivit boken Hampa – det vita guldet, igenom läget på marknaden.

”Det är i traditionerna och inom självtillverkning som vi kan lära oss och förstå vad växter kan bidra med ...”

Robert Conell Clark
Etnobotanikern Robert Conell Clark i Turkiet. Han arbetar med att dokumentera och stärka den traditionella produktionen av hampa. Privat

Dålig efterfrågan

Syntetfiber ökar snabbt

”Traditionella verktyg fungerar absolut bäst
eftersom hampa bör och kan bli mycket hög.”

Robert Conell Clark

Statliga bidrag

”Det handlar om efterfrågan och att redan i innovationsstadiet av en produktutveckling planera för hampa som råvara ...”

Bengt Svennerstedt
Produkter av hampfrön blir alltmer efterfrågade exempelvis i form av knäckebröd. Git Skoglund

Arbetsintensiv odling

”I andra europeiska länder finns det olika sorters statliga insatser med syfte att öka konsumenternas efterfrågan av växtbaserade produkter.”

Bengt Svennerstedt

Logistisk utmaning

Hampfibrerna passar för en mängd olika produkter som kläder, vedbricketer och pellets. I Tyskland används fibrer av industrihampa tillsammans med cement eller kalk för att göra byggstenar. Och oljan från fröna är utmärkt i hudvårdsprodukter och som livsmedel. Git Skoglund
Git Skoglund
Git Skoglund
Git Skoglund
The Body Shop
Öppna i helskärm
1 / 5