Radar · Nyhet

Fossilgasprotest i stark motvind

Starka vindar hindrade söndagens kajakaktion att nå ut till den planerade fossilgasterminalen i Göteborg hamn. Samtidigt drog demonstrationen på Älvsborgsbron  ett hundratal personer som alla ville se ett fossilfritt Sverige.

Under söndagen demonstrerade ett hundratal personer mot planerna att bygga en LNG-terminal i Göteborgs hamn. Då LNG är naturgas/fossilgas rimmar det dåligt med Västra Götalands satsningar på att bli fossilfritt till år 2030, menar motståndarna. Den nya terminalen kommer att ta emot stora mängder av flytande naturgas för att sedan sälja den vidare till sjöfart, industri och transport.

– Det går stick i stäv att övergå till ett fossilfritt samhälle och samtidigt bygga en fossilgasterminal, säger Fanny Sannerud, aktiv i organisationen Fossilgasfällan.

Medans demonstrationen pågick befann hon och 16 andra personer sig i kajaker på Göta älv, som hade till mål att resa ut mot det planerade terminalbygget för att hålla upp en banderoll med texten” NO2LNG – not here not anywhere”. Men på grund av stark blåst fick de istället ändra planen och lägga sig under Älvsborgsbron, där demonstrationen pågick, och hålla upp banderollen där.

Demonstrationen hade samling i Färjenäsparken och gick över Älvsborgsbron till Röda Sten. Den bestod mestadels av deltagare från helgens Climate camp (som du kan läsa om i detta nummers Zoom), men även några nya anslöt sig i Färjenäsparken. Demonstrationen arrangerades av Fossilgasfällan, Fossil Free Sverige, Fältbiologerna och Jordens vänner.

– Det kom fram en del människor och tittade på oss i kajakerna. Vi var väl spännande att se på i blåsten, säger Fanny Sannerud och avslutar:

– Tillståndet om att få använda terminalen ligger på minister Ibrahim Baylan att avgöra nu. Stoppar han den så blir den inte av. Godkänner han den så kommer vi att fortsätta protestera.

Terminalen ska vara i drift år 2022 men i toppdrift 2030, då Göteborg ”ska” vara fossilfritt. Det kommer gå upp för politiker att det är helt galet.