Energi · I blickfånget

Foodtrucktrenden sprider färg och trevliga matstunder

Foodtrucks, eller matvagnar, är en företeelse som slagit igenom ordentligt de senaste åren. För sju år sedan rensade Göteborgs stad det populära Kungstorget från matvagnar, men numera är hela den södra flanken av torget förvandlad till ett livligt matstråk. Här lunchas det i solen, antingen vid vagnarnas egna bord och stolar eller nere vid kanalen, endast ett stenkast bort.

Foodtruckkulturen har blommat upp i hela landet tack vare kommunernas nya och lite mer välvilliga inställning. Det var 2014 som Göteborgs stad tillät foodtrucks att återigen rulla på stadens gator och stationera sig på valda platser. 35 aktörer ansökte då om tillstånd och tio av dem fick godkänt. 

Nivån på avgifterna har skapat en del diskussioner och bara ett par av de ursprungliga vagnarna finns kvar i dag. I stället har de ersatts av nya och av fler.

Längs stråket på Kungstorget står dagligen ett tiotal vagnar, men även platser som Gustav Adolfs torg, Götaplatsen och Magasinsgatan används för foodtrucks. Färgglada husvagnar, containers och mindre lastbilar har blivit en del av stadsbilden. Det är trendigt att äta utomhus och testa sig fram bland olika matkulturer.

Flertalet av vagnarna har ett tydligt miljötänk, både när det kommer till maten och till tallrikar och bestick. Priserna ligger generellt en bit under 100-lappen, med undantag för falafel som ligger betydligt lägre.

Här är ett urval av vagnar som serverar veganskt.

Burgare med ekotänk på Planet Vega. Jenny Luks

Camaleon

Camaleon på Kungstorget (på den översta bilden) serverar färgglad sydamerikansk mat. Ett vegetariskt alternativ finns på menyn och kan förvandlas till veganskt: mixade bönor med quinoa tricolore och salsa diablo. Skön stämning och svängig musik.

Gothia falafel

Gothia falafel började som en lucka i anslutning till Old corner i Gamlestan. Nu finns en friskt grön matvagn vid en av Nordstans västliga entréer. Här erbjuds en helt vegansk meny med nygräddade falaflar, flera såser och mynta. Har man tur får man smaka en boll medan man väntar.

Jinx

Krogtäta Magasinsgatan erbjuder också flera fasta foodtrucks på planen vid husnummer 17. Jinx är välkänt för sina veganska, ångkokta buns med friterad tofu, kimchiketchup, chilimajonnäs och picklade grönsaker.

Kombe

Kombe är en koreansk foodtruck vars position varieras mellan några av de vanligaste platserna: Lindholmen, Gustav Adolfs torg och Kungstorget. Färgstarka, syrliga och kryddiga smaker med veganska alternativ.

Korv united

Det finns korv och så finns det korv. Korv united erbjuder det sistnämnda och självklart även veganskt alternativ i form av Astrid och apornas chorizo toppad med allsköns godsaker. Korv united finns på en fast plats på Magasinsgatan 17.

Planet Vega

Trucken I love balls bytte koncept till det helt veganska Planet Vega, som finns i en grön och skön container på Kungstorget. Planet Vega serverar i huvudsak flera sorters burgare med ekotänk, sorbet, kaffe och även ekologisk folköl.

Mexikanska Wakal serverar bland annat portabellotaco och en sallad med quinoa, bönor, guacamole och pico de gallo. Jenny Luks

Rollin’ bistros

Rollin’ bistros är en snygg och pigg vagn stationerad på bland annat på Kungstorget och event runt om i staden. Här serveras en vegansk Bombay bowl, som är en indisk kikärtsmasala med svart ris, grönsaker, kokosmjölk och rostat libabröd.

Sunset falafel

Sunset falafel är en gammal klassiker i sammanhanget. Efter att först varit lokaliserad på Kungstorget öppnade man en snabbmatsrestaurang i Vasastan. Nu finns vagnen på plats igen och serverar klassiska falafelrullar med vitkål och sesamsås.

Wakal street food

Mexikanska Wakal har ett fast hak i saluhallen vid Vågmästarplatsen, förutom en stilfull container på Kungstorget. På Wakal serveras flera veganska alternativ, som portabellotaco och en sallad med quinoa, bönor, guacamole och pico de gallo.

Lindholmen street food market

Vill man äta allt på en och samma gång, kan det vara läge att besöka Lindholmen street food market som huserar på Anders Carlssons gata på Hisinen. Här samlas varje lördag en lång rad restaurangaktörer och foodtrucks från klockan 12.00–18.00. Det går att förvänta sig mängder av mat och dryck, livlig stämning, musik och barnaktiviteter. Dock är det sommaruppehåll fram till 26 augusti.