Energi – Recension

En viktig trivselbok för hållbara hem

Ida Magntorn är författare, journalist och fotograf med fokus på interiörböcker. Hennes senaste bok Ett hem med omtanke (Roos och Tegnér förlag) lanserades förra helgen i samband med Bokmässan. Boken presenterar på ett lättsamt sätt hur hemmet kan bli en mer hållbar plats.

Boken innehåller ett kapitel med siffror om koldioxidutsläpp, jämförelser mellan olika produker, information om FNs klimatmål och annat matnyttigt, paketerat trivsamt och enkelt.

Ett hem med omtanke är en vacker bok, kanske för vacker. Rummen och interiörerna är nästan otillgängligt sköna och boken riskerar att reduceras till något slags coffee table-genre – en bok att låta ligga framme som inredningsdetalj.

Men kika i den för all del. Den bjuder på fin läsning och nyttiga tips. Allt från kök, sovrum, garderob och vardagsrum till tvätt, städning, belysning och växter får sig en genomgång ur ett miljöperspektiv. Ida Magntorn ställer sig inledningsvis frågan: ”Hur kan man skapa ett hem som är bra för miljön, som är hållbart i längden och som samtidigt är harmoniskt, personligt, spännande och intressant?” och lyckas svara på densamma.

Hon beskriver att vi lever över jordens tillgångar och hur vi kan återvinna, laga och köpa begagnat. Huvudackorden i boken är att använda det man redan har, göra om och laga, leta efter produkter som går att återvinna, köpa saker med god kvalitet, handla miljömärkt och att vara rädd om sina prylar.

Boken är fylld av tips på praktiska saker om städartiklar av bakpulver och ättika, kortare duschvanor och minskad elförbrukning sida vid sida med interiörtips som kan få hemmet att verka nytt igen, utan att ens behöva konsumera.

Andra artiklar från Syre Göteborg

Gammal lyx är lyxigare

Krönika

Lotta Sjöberg

Energi

Hallå där! ...

Energi

Växande intresse för humle

Zoom På kommunens testbäddar i Angered har trädgårdsentreprenören Tony Johansson planterat 200 humleplantor, med siktet inställt på Göteborgs lokala ölproducenter. Som ny ordförande i Svenska humleodlareföreningen vill han bidra till att svensk humleodling får en renässans. Och på mikrobryggerierna är man försiktigt positiv.

”FN-systemet har svikit Myanmars folk”

Radar Efter att en ny rapport presenterats om människorättssituationen i Myanmar är det fortfarande oklart vad som blir nästa steg för att utkräva ansvar och rättvisa.

Kollaborativ ekonomi bakom friluftsfestival

Radar Nu på lördag 15 september arrangeras Göteborgsområdets enda festival för utomhussporter och folkhälsa – Ale Outdoor. Besökarna kommer kunna prova allt från SUP-yoga till att ”normtesta” sin relation. Bakom arrangemanget står ett unikt arbetssätt som bygger på delningsekonomins principer.

SD ökar i hela Göteborg

Radar