Energi · Mat med Jenny

En skål med sushins hela smakpalett

Jenny Luks | Det trendiga konceptet bowl kan egentligen innefatta vad som helst, bara det serveras i en skål.

Att tillaga sushi är en ädel konst som många försökt sig på med varierat resultat. Det kanske är lika bra att köpa hem en låda från det lokala sushihaket.

Men hur kul är vegetarisk sushi egentligen? Syre har tips på hur man kan låna smakerna från sushiköket och pimpa sin egen rätt.

Många sushiställen erbjuder bara gurka, tofu och avokado när det kommer till vegetariskt och veganskt, dessutom levererat i en miljöovänlig frigolitlåda.

Och eftersom egenlagade kan verka lite trixigt är det lätt att man inte får den där sushidosen som man egentligen suktar efter.

Då är det läge att kika på konceptet bowl, som det så trendigt kallas. Det är rätt och slätt en maträtt serverad i skål, ofta med till exempel ris i botten och med övriga ingredienserna sorterade var för sig för en maxad estetisk upplevelse.

Det veganska sushikökets alla smaker kommer sällan till sin rätt när man köper färdig på snabbstället. Dags att laga sin egen sushiskål.

Koka sushiriset enligt förpackningens instruktioner. Tärna tofun och fräs den i olja tills den får fin färg. Smaksätt med sojasås under stekningen. Tärna svampen och fräs den en kort stund på hög värme.

Blötlägg och förbered algsalladen enligt förpackningens instruktioner. Skär under tiden morot och gurka i tunna stavar. Hacka paprikan i mindre bitar. Skiva vårlök och chili tunt. Rör samman wasabi och fraîche efter tycke och smak. Det riskerar att bli väldigt starkt.

Lägg ris i botten på en skål och droppa någon tsk sojasås över. Pimpa riset med hela paletten av grönsaker. Fortsätt med tofu, svamp, algsallad och smulade flarn av noriblad. Toppa slutligen med wasabiblandningen (doseras med försiktighet) och srirachamajonnäs. Servera med inlagd ingefära.

Avokado är emellanåt svårt att hitta i gott skick, och svinnet är stort. Visst är det smarrigt med avokado till sushi, men det är inget måste.

Sushiinspirerad alg- och tofuskål

2 stora eller 4 små skålar

250 g ekologiskt sushiris

400-500 g fast tofu

olja

1-2 msk japansk sojasås

2 portabellosvampar

1 liten påse torkad algsallad (ca 20 g)

1 stor morot

1 halv gurka

1 röd paprika

2 stjälkar vårlök

1 röd chili

1 näve färska sockerärtor

ev färsk koriander

1 ark noriblad

1-2 tsk äkta wasabi

½-1 dl vegansk crème fraîche

srirachamajonnäs

inlagd ingefära

ev avokado

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV