Energi – Mat med Jenny

En enkel men lyxigt smakande risotto

Ingredienser:

• 2 st schalottenlökar

• 1 vitlöksklyfta

• 1-2 msk mjölkfritt margarin

• 4 dl avorioris

• 2 dl vitt vin

• 3 msk kantarellfond

• 7-8 dl vatten

• 1 dl havregrädde

• 1-2 dl vegansk parmesanost

• färsk svamp

• salt och peppar

• grön sparris

• vita bönor

Gör så här:

Hacka schalottenlökarna och vitlöksklyftan fint. Smält margarinet i en kastrull och fräs lökarna mjuka. Häll i riset och låt det svettas och bli glansigt. Tillsätt vin.

Rör samman fond och vatten. När vinet dunstat, häll över det mesta av vätskan och låt riset koka på svag värme i cirka 20-25 minuter. Häll inte över all vätska direkt, utan fyll på om det kokar torrt.

När riset är mjukt, häll över havregrädden, riv ner parmesan, salta och peppra efter smak. Servera med valfri, lättstekt svamp, kokt sparris och vita bönor.

Andra artiklar från Syre Göteborg

Gammal lyx är lyxigare

Krönika

Lotta Sjöberg

Energi

Hallå där! ...

Energi

Växande intresse för humle

Zoom På kommunens testbäddar i Angered har trädgårdsentreprenören Tony Johansson planterat 200 humleplantor, med siktet inställt på Göteborgs lokala ölproducenter. Som ny ordförande i Svenska humleodlareföreningen vill han bidra till att svensk humleodling får en renässans. Och på mikrobryggerierna är man försiktigt positiv.

”FN-systemet har svikit Myanmars folk”

Radar Efter att en ny rapport presenterats om människorättssituationen i Myanmar är det fortfarande oklart vad som blir nästa steg för att utkräva ansvar och rättvisa.

Kollaborativ ekonomi bakom friluftsfestival

Radar Nu på lördag 15 september arrangeras Göteborgsområdets enda festival för utomhussporter och folkhälsa – Ale Outdoor. Besökarna kommer kunna prova allt från SUP-yoga till att ”normtesta” sin relation. Bakom arrangemanget står ett unikt arbetssätt som bygger på delningsekonomins principer.

SD ökar i hela Göteborg

Radar