string(8) "goteborg" Elever strejkade mot utvisningar - Syre Göteborg
Radar – Nyhet

Elever strejkade mot utvisningar

Vid lunchtid i tisdags strejkade elever vid tre gymnasieskolor i Göteborg. Syftet var att uppmärksamma och stoppa utvisningarna av ensamkommande unga till Afghanistan.

Klockan tolv i tisdags lade några hundra gymnasieelever i Göteborg ner skolarbetet och gick ut i strejk. På Schillerska gymnasiet samlades eleverna utanför skolan med banderoller med texter som ”Amnesti nu”, varpå man tågade ner till Gustav Adolfs torg.

”Vi elever vägrar acceptera det som händer i vårt samhälle. Vi kan inte titta på medan detta pågår. När unga i vår egen ålder, ibland till och med personer som vi känner nära, utvisas till ett land i krig tänker vi inte vara tysta”, skrev initiativtagaren Simon Boerenbeker Klang i ett pressmeddelande inför strejken.

Sammanlagt deltog ett 40-tal skolor runt om i Sverige i arrangemanget som gick under namnet “Skolstrejk 12.12.12” och kom till på på initiativ av organisationerna Ung i Sverige och Elever mot utvisningar.  I Göteborg deltog förutom Schillerska även elever från Donnergymnasiet och Rytmus musikergymnasiet. Också representanter från Rättvisepartiet socialisterna anslöt sig till tåget.

Matilda Brinck-Larsen, verksamhetsansvarig på frivilligorganisationen Agape som stöder ensamkommande, var på plats utanför Schillerska när demonstrationståget samlades.

– Det är fantastiskt. Barn och ungdomar är på ett sätt det friskaste vi har i ett samhälle. De är fortfarande påverkningsbara och de har förväntningar på att de själva kan påverka. Det finns en väldig tyngd och kraft i att de också står upp för sina kamrater. Jag ser många av mina ungdomar i Agape här, och just känslan av att deras skolkamrater har uppmärksammat deras utsatta situation betyder nog mer än någon annan manifest, sade hon.

Strejken pågick under hela tisdag eftermiddag och undervisningen återupptogs igen i onsdags.


Andra artiklar från Syre Göteborg

Radar – Nyheter

Frivilliga ska hjälpa till vid bränder

Zoom

Att investera i utsatthet

Radar – Nyheter

M vill stoppa gymnasielagprövningar

Radar – Nyheter

"Dags för förbud mot rasistorganisationer"

Radar – Nyheter

Djurrättsaktivister hotades efter fredlig demonstration

Krönika

I yttrandefrihetens namn förgiftas luften

Radar – Nyheter

Torkan hot mot svenska bin