Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Efter Socialdemokraternas migrationskompromiss: #vistårinteut laddar om

I förra numret av Syre Göteborg kunde du läsa om att rörelsen #vistårinteut skulle bevaka Socialdemokraternas partikongress i Göteborg för att driva frågan om amnesti för ensamkommande. Under tisdagen, kongressens näst sista dag, ringde vi upp Kinna Skoglund, en av rörelsens grundare, igen för att höra hur det gått.

Hej Kinna! Hur har ni det på kongressen?

–  Jo, i dag känns det ganska bra. Vi har omgrupperat efter migrationsdebatten, då vi var väldigt uppgivna. Men i dag är temat volontärernas dag och man blir glad över hur mycket människor gör för de här barnen. Man känner att det finns hopp.

Hur tog sig kongressen an frågan om amnesti för ensamkommande?

– Vi hade inga förhoppningar om att amnestikravet skulle gå igenom, men vi trodde nog att det skulle bli en debatt, för det hade vi fått indikationer på från flera ombud. Vi trodde också att Socialdemokraterna inte skulle våga tysta ner den här frågan längre eftersom de tidigare fått kritik för att partipiskan är så hård. Men Bohusläns ombud var de enda som drev amnestifrågan, alla andra sa att de stödde partistyrelsens linje. 90 procent lovordade kompromissen och Morgan Johanssons lyhördhet. Men samtidigt sade de ”men vi är inte nöjda”, och då säckar man ju ihop och undrar varför de inte tar fajten.

– Efteråt fick vi höra från ett ombud att han uppskattade att 100 av 350 ombud egentligen ställer sig bakom amnestikravet, och ändå är det ingen mer än Bohuslänsombuden som tar debatten. Då tänker jag att sprickan inom Socialdemokraterna är ännu djupare än vad man trott.

Flera av era representanter har fått prata med Morgan Johansson under kongressdagarna. Hur har han bemött er kritik?

– Morgan Johansson har samma mantra hela tiden: 86 procent av alla som befinner sig i Sverige får stanna och Sverige har den mest rättssäkra asylpolitiken i Europa. Det tar han upp hela tiden, oavsett om han står i talarstolen eller pratar med någon av oss. Men då räknar han inte med de åldersuppskrivna, de som fyllt 18 i Sverige och de som har dött. Han pratar om fel saker.

– ”Ordning och reda” har också slagit igenom – Sverige måste ha ordning och reda och därför kan vi inte ha en amnesti. Men vi tänker tvärtom: nu lägger vi en massa pengar på att jaga ungdomar som har flytt från krig, inte begått något brott och fått en osäker åldersuppskrivning. Det är allt annat än ordning och reda i asylprocessen för de här ungdomarna.

Ni säger att ni ska göra amnestikravet till en valfråga nu. Hur då?

– Vi kommer att börja med Miljöpartiet som har kongress 25 till 28 maj. Två hela miljöpartistiska distrikt har ställt sig bakom amnestikravet och ytterligare 9 föreningar. Om vi får med oss hälften av de miljöpartistiska distrikten till kongressen och de sedan pressar sin egen ledning att ta ställning blir det jättesvårt med med regeringssamarbete. Vi tänker att vi ska försöka skapa en regeringskris nu.

Tror ni att det blir enklare att få med sig Miljöpartiet på tåget?

– Ja, med dem tror jag att det blir lättare, för där har vi många med oss från början. Vi vet att många miljöpartister är missnöjda med politiken för flyktingar och ensamkommande, så vi hoppas att de ska kunna ta ställning för amnesti. Det är förstås en svår situation eftersom de riskerar hela regeringssamarbetet, men någonstans handlar det ju om att de måste bestämma sig för vilket parti de vill vara. De har genomgått en ideologisk kris nu, det vet ju alla, och kanske kan det här bli en fråga där de får visa att de tar ställning. Kanske får vi inte igenom amnestin, men jag tror att det är lättare att jobba med miljöpartister. Det är många fler där som tror på det här jämfört med inom Socialdemokraterna. Uppenbarligen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV