Radar – Nyheter

De vill forma om en exkluderande bransch

Göteborg borde erbjuda öppna verkstäder och platser för alla människor som är intresserade av design, redesign och hantverk. Det tycker Kerstin Sylwan och Jenny Stefansdotter, som driver projektet Omforma som verkar för en mer jämställd designbranch.

– Vi måste vara lagom obekväma, säger Kerstin Sylwan. Hon berättar att den ideella föreningen Omforma vill “öppna upp slutna rum och maktstrukturer” och på så vis verka för en mer jämställd och jämlik designbransch.

Hon menar att de flesta inom branschen håller med om att den är exkluderande, men när de går in på detaljfrågor så känner sig många påhoppade.

– Då tycker de att vi pratar skit och de flesta tycker inte ens att de behöver försvara sig. Men det är klart, vi får mycket stöd också.

I veckan arrangerade den göteborgsbaserade organisationen Omforma ett Open Call i Göteborg inför en utställning de vill arrangera, med banbrytande designers över olika fält. De arbetar också för att förändra branschen genom föreläsningar på designutbildningar och mässor. Det hela startade med en undersökning som mynnade ut i en rapport som blev boken Omforma- Nya strukturer för designbranschen.

”De fann en bransch, uppdelad efter kön och präglad av en maktelit med likartade värderingar och estetisk samsyn, “ står det på bokens baksida.

– Eftersom designbranschen är en väldigt smal grupp av människor, med en smal norm om vilka som får plats och vilka som fattar beslut blir också resultatet exkluderande. Det blir innovationsfattigt.

Jenny Stefansdotter, andra delen av organisationen pionjärer, tillägger:

– Ta begreppet “Svensk design”. Vad som är svensk design beror på vilka som gör grejerna. Det finns begrepp som “etno-design” och “eko-design”, som är något annat än det som kallas svensk design. Man kan fundera på varför det är så?

– Vi är kvinnor som tillhör en marginaliserad grupp, men det är så många andra grupper som inte har plats i branschen.

Vilka följder detta har på den design som formges är tydlig – Jenny berättar att vi ser mode som inte är anpassat efter alla kroppar utan bara efter en smal norm, eller inredning som är väldigt likriktad och som inte passar alla människor.

– Det påverkar även andra hållbarhetsaspekter än de sociala. Det finns en idé hos de som producerar om “vad som går att sälja”, säger Kerstin.

Hon beskriver det som att det inte finns någon mångfald i besluten, utan att de besluten fattas också av en typ av smakelit.

Men hur ser de på Göteborg som designstad?

Kerstin och Jenny menar att det för det första saknas en fysisk plats för design, eftersom Rhösska museet är stängt och att det är oklart när det ska öppnas igen. Men det skulle också behövas andra platser, menar de, som är mer snabbfotade och inkluderande för nya grupper och oetablerade.

– Göteborgs stad skulle kunna tillhandahålla lokaler för att kunna ställa ut och ha möten och samtal. Sammanhang där man kan göra saker på ett mer enkelt sätt. Kanske med en pågående öppen verkstad för hantverk, återbruk och formgivning. Så folk kan testa och kanske fortsätta, säger Jenny.

– Dessutom skulle man också kunna välja att se design som en kulturform, vilket ger möjligheteter att kunna söka stöd och bidrag.

Nu håller Kerstin och Jenny på att skissa på nästa bok, en bok om makt och egenmakt i designbranschen.

#metoo i designbranschen

Det saknas ett initiativ kring #metoo i designbranschen, något som finns i många andra branscher idag. Men det betyder inte att problemen saknas i branschen.

I December 2017 kom dock ett larm från två tidigare anställda vid Textilhögskolan i Borås, som vittnar om trakasserier, tystnadskultur och sexuella relationer mellan lärare och elever.

En av de tidigare anställda vid modedesignutbildningen berättar om hur hon blev trakasserad av en kollega med hög status som senare inledde en relation med en av hennes studenter.

När hon lyfte problemen på högre instans blev hon snarare utsatt från ett drev av den manliga kollegan som bakom ryggen på henne baktalade hennes arbete under flera månader. Det slutade med att kvinnan lämnade sitt arbete.

Detta rapporterade Borås Tidning
7 december 2017

Andra artiklar från Syre Göteborg

Gammal lyx är lyxigare

Krönika

Lotta Sjöberg

Energi

Hallå där! ...

Energi

Växande intresse för humle

Zoom På kommunens testbäddar i Angered har trädgårdsentreprenören Tony Johansson planterat 200 humleplantor, med siktet inställt på Göteborgs lokala ölproducenter. Som ny ordförande i Svenska humleodlareföreningen vill han bidra till att svensk humleodling får en renässans. Och på mikrobryggerierna är man försiktigt positiv.

”FN-systemet har svikit Myanmars folk”

Radar Efter att en ny rapport presenterats om människorättssituationen i Myanmar är det fortfarande oklart vad som blir nästa steg för att utkräva ansvar och rättvisa.

Kollaborativ ekonomi bakom friluftsfestival

Radar Nu på lördag 15 september arrangeras Göteborgsområdets enda festival för utomhussporter och folkhälsa – Ale Outdoor. Besökarna kommer kunna prova allt från SUP-yoga till att ”normtesta” sin relation. Bakom arrangemanget står ett unikt arbetssätt som bygger på delningsekonomins principer.

SD ökar i hela Göteborg

Radar