Zoom

De rycker ut för djuren

Trafik, skräp i naturen, miljöförstöring, mänsklig oförmåga eller olyckor. Djuren omkring oss, både tama och vilda, råkar ut för människans framfart nästan var de än befinner sig. Möt ambulansförarna som behöver stora hjärtan och tjocka skyddshandskar på jobbet.

En ekorre får hjälp av Svenska djurambulansen. Enligt generalsekreteraren Camilla Larsson är organisationen inte ett vinstdrivande företag och de har alltid djurens, deras ägares och sina volontärers bästa i fokus. Foto: Josefine Hjalmarsson

Går ABC-utbildning

Josefine Hjalmarsson i samtal med Tove Åberg och Elin Andersson Köhler. Alla djurambulansens förare arbetar ideellt och kollegerna är viktiga. Foto: Malin Aghed

”När vi söker volontärer är den sociala kompetensen viktigast. Ofta är det inte hunden som är knivig att hantera, utan människan som står bredvid.”

Camilla Larsson, generalsekreterare på Svenska djurambulansen
Camilla Larsson, generalsekreterare på Svenska djurambulansen. Foto: Linda Broström-Lindisima

Människor och djur

Ingen rök utan eld, eller?

I tv på gott och ont

”Det är häftigt att kunna hjälpa även de djur som ingen annan bryr sig om”

Josefine Hjalmarsson, volontär vid Svenska djurambulansen
En kattuggla är frisk igen efter två månaders rehabiliteringpå Fågelcentralen och får återvända till friheten. Foto: Josefine Hjalmarsson

Kattugglan på Guldheden

Josefine Hjalmarsson berättar att orsaken till många larm de åker på är människor. Foto: Sara Petersson
Tove Åberg, volontär vid Svenska djurambulansen. Foto: Malin Aghed
Josefine Hjalmarsson, volontär vid Svenska djurambulansen. Foto: Malin Aghed
Elin Andersson Köhler, volontär vid Svenska djurambulansen. Malin Aghed

Om föreningen:

Den ideella föreningen Svenska djurambulansen startades 2008 och är helt beroende av stödmedlemmar, månadsgivare, donationer och sponsorer.

Huvuddelen av arbetet består i att transportera skadade eller sjuka djur till veterinär eller annan lämplig instans. Alla transporter är gratis.

Rekrytering:

Spontanansökningar till att bli volontär kommer ofta via Facebook, men all rekrytering går via Volontärbyrån där Svenska djurambulansen lägger ut samtliga annonser.

Intresserade inbjuds till ett informationsmöte, kallas sedan på intervju och testas på både körförmåga och samarbetskompetens. Rekryteringsprocessen tar nästan tre månader och de sökande utvärderas i alla steg.

Det är inte bara ambulansförare som behövs till Svenska Djurambulansen. Just nu söker föreningen i Göteborg också eventkoordinator, fordonsansvarig och någon som kan planera sociala medier.