Energi · I blickfånget

Choklad med senap och kaniner med krambehov

Framför Karu Talu Sokolaads bord ringlar ingen kö. Det är snarare en tjock vägg av chokladsugna mässbesökare som hängivet väntar på sin tur. Företaget, som är på besök från Estland, har inte sparat på krutet. Här finns de mest galna varianter av chokladkakor, med allt från lakrits och rom till senap och vitlök. Chokladen är dekorerad med blåklint, glitter eller bara gamla hederliga bär och nötter.

Chokladståndet är en de över 30 utställarna när Djurens rätt bjuder in till den djurvänliga mässan Vegovison i Folkets hus. Det är lördag den 1 april och visst kan utbudet av godsaker få en skeptiker att undra om det är något lurt på gång, men inget på mässan är något skämt. Allt är veganskt, det vill säga helt fritt från djurprodukter, hur orimligt det än kan verka vid åsynen av alla produkter.

I den större mässhallen skuttar Christer Lundberg emellanåt upp på scenen och promotar de kommande programpunkterna. Han är författare och programledare i P3, samt numera också känd från På spåret i SVT. Och så är han vegan sedan tjugo år tillbaka.

– I radion måste jag vara opartisk, så att vara konferencier för Vegovision är det minsta jag kan göra för djuren. Jag minns mitt första tillfälle, på Vegovision i Umeå för en massa år sedan. Jag blev introducerad för en freegan och fick sitta och äta dumpstrad mat ur en sopsäck, skrattar Christer Lundberg.

Sedan dess har både mässorna och samhället utvecklats. Christer Lundberg tror att veganska matmässor kommer behövas även om tio år, men då på större arenor som Svenska mässan. Det kommer inte längre vara udda att vara vegan.

– Det anses fortfarande vara lite skumt att vara vegan. Men det är det oskummaste man kan vara. Det handlar ju bara om att vilja vara snäll, säger Christer Lundberg.

Han har precis avklarat en programpunkt på stora scenen inne på Draken. I foajén utanför står jättekaninen Kajnin, Djurens rätts maskot, som går hem hos både barn och vissa vuxna. Jag får en kram innan jag fortsätter till kaféet för att testa kladdkakan med sojagrädde.

Jag äter kakan på stående fot, medan jag vänder och vrider på ett chorizopaket från Stockholmsföretaget Goodstore. Det är det allra sista paketet, trots att mässan fortsätter även under söndagen. Flera företag berättar att det gått så bra att produkterna knappt kommer räcka hela helgen.

Utställarna breder ut sig i tre stora salar. Här samsas mat, dryck, godsaker, kläder, skor, kosmetika och tidskrifter. Men mässan bjuder också på en lång rad programpunkter. Jag bestämmer mig för att spana in Mera vego – ett panelsamtal som är riktat till den som jobbar inom måltidssektorn. Det handlar om sjukhus, organisationer och andra som vill ställa om till en vegetarisk norm.

Djurens rätts egen kaninmaskot Kajnin har en viktig roll att sköta. Inne i Rädda djuren-klubbens sal finns många barn som vill kramas, pyssla och se på film. Jenny Luks

I panelen sitter bland andra Stella Cizinsky som är överläkare i kardiologi på Universitetssjukhuset i Örebro. Hon är chef över 230 anställda och tog för tre år sedan beslutet att vegetariskt ska vara norm på hennes enhet. För det arbetet fick kliniken landstingets stora miljöpris på 50 000 kronor.

– Jag tycker att den vegetariska maten ska vara skattefinansierad. Vi ska inte använda våra skattepengar åt att förstöra miljön, plåga djur eller äta fel. Vi lär ut till våra hjärtpatienter vad de ska äta och vi har fått med oss köket på detta. Det serveras massor med frukt och grönt. Kommer man till vår klinik, får man vegetarisk kost, berättar Stella Cizinksy.

Visst har de förekommit protester, men sedan tre år råder total enighet från personalen. Patienterna kan dock få kött om de verkligen önskar det, även om det är ovanligt.

– Ibland undrar jag om det man stoppar i munnen är starkare än sexualdriften, säger Stella Cizinsky och ser lite pillemarisk ut.

I utställarhallarna fylls det fortfarande på med nya besökare. 3 800 totalt under helgen, får jag höra. Och vid chokladbordet krävs det fortfarande machete för att ta sig fram. Alla vill ha smakprover och så klart även köpa. Många drar fram mobilen för att fota. Det här verkar vara himmelriket för veganer.

Bredvid säljs kryddor, t-shirts, mjukglass och juice. I den större salen står Fredrik Alexandersson och pratar engagerat med alla som kommer fram till hans monter. Han är grundare av Göteborgsbutiken Thrive, som ligger på Stora Allégatan. Butiken öppnade i oktober 2015 och det har gått bra. Omsättningen ökar varje månad.

– Vi har en helt miljörenoverad lokal och har bara använt linoljefärger. Övrigt material i butiken är återbruk, som till exempel galgarna. Jag är en hållbarhetsnörd. Butiken är en förlängning av min politiska aktion. Det är kul att inspirera folk att ta rätt beslut, säger Fredrik Alexandersson.

Att vara konferencier på en vegansk mässa är ett sätt att göra en instats för djuren, tycker Christer Lundberg. Han intervjuar gästerna på stora scenen i Draken, bland annat Karoline Jönsson från Det gröna skafferiet. Jenny Luks

Han visar upp en sko och pratar sig varm om materialen. Den består av återvunna petflaskor, ekologisk bomull och rester från spannmålsindustrin. Det är alltså müsli, förklarar han. T-shirtarna som hänger i montern har texter som ”Animals are friends, not fashion”.

– Vi försöker tänka holistiskt. Bara för att en produkt är vegansk, behöver den inte vara miljövänlig och rättvis. Vi jobbar med respektfulla, ekologiska och veganska produker och har runt 140 olika märken i vår butik, säger Fredrik Alexandersson.

I foajén ser jag glada men lite trötta volontärer som med svettiga pannor samtalar med den ständiga tillströmningen av besökare. Foldrar ska delas ut. Medlemmar ska värvas. Barn ska kaninkramas.

Jag får höra att ett gäng sverigedemokrater samlats utanför för att dela ut foldrar. De säger att deras djurskyddsfrågor går i linje med Djurens rätts agenda. De avlägsnar sig från platsen efter en stunds diskussioner. Djurens rätt är en partipolitiskt obunden organisation.

Besökarna inne i lokalen är dock lyckligt ovetande. Här äts det och provas skor och lyssnas på föredrag om allt från styrketräning till klimatfrågor fram till klockan 18. Den som inte lyckats tillgodse sitt chokladbegär innan dess får ett nytt försök nästa dag.

Maria Matejic från Karu Talu Sokolaad har fullt upp under hela mässan. Det är svårt att hitta andrum när besökarna flockas timme efter timme. Det är många som vill provsmaka, ställa frågor och handla. Jenny Luks
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV