Startsida - Nyheter

Radar · Nyhet

Brittisk omställningsguru besökte Göteborg

Framtidsveckan i Göteborg avslutades med ett seminarium med den brittiske omställningsgurun Rob Hopkins. Hans huvudbudskap var att fantasin, vårt viktigaste redskap för omställning, är hotad och att vi kan lära oss mycket av naturen.

Under förra veckan hölls hållbarhetsfestivalen Framtidsveckan i Göteborg. Den avslutades på söndagen med att omställningsrörelsens grundare Rob Hopkins höll en föreläsning med efterföljande workshop på Göteborgsoperan. Omställningsrörelsen startade i staden Totnes i England genom initiativet ”transition towns” (på svenska “omställningsstäder”) och firade tio år i fjol.

Rob Hopkins började med att visa en reklamfilm för Amazons personrobot Alexa och kallade det hela för ”fantasins slut”.

Han berättade vidare om hur forskning visar att vår förmåga till uppmärksamhet, fantasi och empati har sjunkit sedan 1990-talet och att teknologin med bland annat smarta telefoner ligger bakom detta.

Den bild som Amazon vill förmedla med Alexa är en framtid där människor inte längre behöver gå ur sitt hus för att skaffa sig det de behöver. Hopkins egen framtidsbild är helt annorlunda och bygger på gemenskap och kreativitet.

Omställningsrörelsen, menar han, befinner sig i landskapet mellan fantasibilder om framtiden och domedagsscenarion och den försöker vara praktisk och jordnära.

En av Rob Hopkins huvudpoänger är att få pengar att cirkulera lokalt, och han liknar det vid hur naturen tar hand om regnvatten på ett oerhört sofistikerat sätt genom blad, mossa, jord och luft.

– Om naturen hade var kapitalist skulle den installera en stor tratt så att regnvatten rinner rätt ner i en vattenreservoar, sade han och drog paralleller till lokalsamhället.

– Hur kan vi se till att de pengar som kommer in till Göteborg cirkulerar till så mångas nytta som möjligt?

Övriga punkter för omställning handlar enligt Hopkins om att berätta bra historier, fånga möjligheter, vara kreativ, lekfull och öppen, sätta omtanke i centrum, investera i lokalsamhället, stötta varandra, vända behov till möjligheter och vara entreprenöriell.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV