Energi · Mat med Jenny

Bred meny lockar veganer till Old corner

Jenny Luks | Långgatorna är kvarteren man ska hänga i som vegan.

Det är tio år sedan som Old corners ägare Ruin Sarraf gick ihop med gatuköksägaren Magnus Jonsborg. Resultatet blev en imponerande veganmeny. Vi ska besöka filialen i Linnéstan.

Old corner i Gamlestan var en trött krog när Ruin tog över. Hit gick man främst för att dricka öl och inte för att äta. Men tillsammans med Magnus från det veganvänliga gatuköket Jonsborgs på Avenyn, togs en helt ny meny fram, ja, kanske rent av landets mest omfattande veganmeny på den tiden.

Pizzor, pastarätter, sallader, burgare, pepparstekar, fajitas och desserter lockade en helt ny målgrupp. Satsningen föll alltså väl ut och sedan två år finns Old corner även på Fjärde Långgatan – en filial som Ruin sett fram emot länge. Självklart vill en veganvänlig krögare servera vegokrubb just på Långgatorna.

Vi besöker Old corner på Fjärde Lång en snöig februarikväll. Vi är fyra i sällskapet som är sugna på lite av varje, och då har vi kommit rätt, för här finns just lite av varje.

Old corner är ett trevligt litet krypin med varm och mysig inredning. Vi tar plats vid de rustika träborden och får ett varmt mottagande av servitrisen.

Nu kommer ju den stora frågan: Vad tusan ska man välja? Det första man måste vara på det klara med när man besöker Old corner, är att detta är halvfabrikatens högborg. Och det är inget fel med det. Även veganer vill ha snabbmat emellanåt.

Min ena vän väljer en nykomling: halloumipizza med pesto. En vegansk variant av halloumi alltså, från företaget Violife. Den andra vännen satsar på en tzaypasta och vi övriga på Corner princess chicken – en burgare med kycklingkaraktär.

Man kan så klart tycka att det känns underligt att kalla maten för djurdelar, men det handlar om att förenkla för den som vill äta liknande mat fast utan djurplågeri.

Vi har beställt öl och läsk, och snart kommer rätterna in. Det är stora portioner med aptitretande utseende. Jag hugger faktiskt genast in på kompisens pizza, eftersom jag inte testat den här nya halloumiprodukten tidigare.

Den gör sig riktigt bra på pizza och peston är dessutom mycket fin. Min kompis tzaypasta stjäl jag också en tugga från. Lätt krämig, currysås som inte riktigt sticker ut, men tzay är en av mina favoritprodukter så det funkar ändå.

Våra kycklingliknande burgare smakar perfekt. Burgaren beskrivs i menyn som en 150-grammare och presenteras i våning med två separata burgare.

Det ser snyggt och stilrent ut, till skillnad från en viss burgerkonkurrent på Andra Långgatan, och currydressingen har sipprat ner perfekt över ekipaget.

I botten finns en vanlig burgerdressing och brödet är grillat med stiliga ränder. Till måltiden serveras också en halv, grillad majskolv. Trevlig överraskning.

Över lag känner jag mig väldigt nöjd. Maten är god, pastan kunde kanske varit krämigare, servicen perfekt och lokalen trivsam. En del av  mig vill hugga till med en 4, men på den nivån krävs egenlagade produkter och lyxigare presentation. 3,5 är dock gott och väl godkänt.

Old Corner

Plats: Fjärde Långgatan  1

Halloumipizza: 135:-

Corner princess chicken: 139:-

Tzaypasta: 149 :-

Eriksberg karaktär: 59 :-

Betyg: 3,5/5

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV