Zoom

Bonde sökes

Vi behöver bli fler som producerar mat i Sverige för att täcka den ökande efterfrågan och behålla ett öppet landskap. Samtidigt verkar allt färre vilja bli bönder. Nya affärsmodeller såsom andelsjordbruk, Reko-ringar och gemenskapsodlingar har bidragit till ett ökat intresse för odling. Syre Göteborg har besökt Tillsammansodlingen i Mölndal.

Kunden betalar bonden i förväg

Lina Morin har arbetat med andelsjordbruk sedan 2008 och är glad över att det händer så mycket just nu. Foto: Marit Lissdaniels

Växande intresse

Här arbetar ingen ensam. Ingela Danielsson får hjälp när hon arbetar på Tillsammansodlingen i Mölndal den dagen Syre Göteborg är på besök. Foto: Marit Lissdaniels

Grönsakskassar

”Man behöver inte göra allt själv, jag kan åka på semester några veckor i juni och vet att det ändå sköts.”

Marie Hedman har varit med nästan ända från starten av Tillsammansodlingen. Foto: Marit Lissdaniels

Tillsammans i Mölndal

”Vi får nya medlemmar varje år och är kanske ett fyrtiotal totalt ...”

Sasha Federsel, Annika Novak och Ingela Danielsson jobbar tillsammans med jorden. Foto: Marit Lissdaniels

”Kul att jobba ihop”

Allt planeras noga i TIllsammansodlingen av en odlingsplaneringsgrupp, sedan fördelas arbetet mellan de olika medlemmarna utefter tid och möjlighet. Foto: Marit Lissdaniels
Tillsammansodlingen är 10 000 kvadratmeter stor . Medlemmarna delar på både arbetet och skörden. Foto: Marit Lissdaniels

”Trenden att köpa direkt av matproducenten är stark och ser fortfarande ut att växa.”

Vi behöver bli fler som odlar i Sverige om maten ska räcka i framtiden. Att odla tillsammans har blivit ett sätt att få fler intresserade. Foto: Marit Lissdaniels

Om andelsjordbruk:

En producent knyter ett antal konsumenter till sig genom att konsumenterna förskottsbetalar för att ta del av skörden. På så sätt får bonden pengar i förskott, risken delas och det blir ett direkt avtal mellan bonde och konsument.

Det kan antingen vara så att kunden får en grönsakslåda att hämta på ett utlämningsställe eller att man plockar sin skörd direkt hos bonden.

I USA finns cirka 15 000 andelsjordbruk och i Sverige cirka 30.

www.andelsjordbruksverige.se

Om Reko-ring:

Reko står för ”rejäl konsumtion” och är ett sätt att sammanföra konsumenter och producenter, genom att skapa ett nätverks- och logistiksystem för mat.

Det sköts via en sluten Facebookgrupp där intresserade konsumenter och producenter ansluter sig till den delgrupp som representerar deras lokalområde. Beställning sker genom att man skriver vad man vill köpa under respektive försäljares inlägg. Sedan sker en leverans i veckan till en specifik plats där konsumenterna kan hämta sina beställningar från flera olika producenter samtidigt.

Reko-Göteborgs facebooksgrupp har över 3 000 medlemmar. Utlämning sker i dagsläget vid Pusterviksplatsen på torsdagar klockan 18–19, men ha koll på sidan för mer info.