Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

NMR-demonstranter inför rätta

Ett tjugotal NMR-anhängare vid ingången och säkerhetskontrollen vid Göteborgs tingsrätt.

Rättegången har startat mot en grupp män med kopplingar till Nordiska motståndsrörelsen (NMR) som deltog i en nazistdemonstration i Göteborg 2017. De är bland annat åtalade för hets mot folkgrupp.

Det är en grådisig morgon när de åtalade samlas utanför rättsalen. Ett tjugotal NMR-anhängare är på plats i Göteborgs tingsrätt som åhörare.

Totalt 16 män, flera med ledande ställning inom Nordiska motståndsrörelsen (NMR), har åtalats för våldsamt upplopp och hets mot folkgrupp i samband med Bokmässan i Göteborg för två år sedan.

Tolv av de åtalade är på plats i tingsrätten. Tre deltar i rättegången via videolänk från andra platser i landet. Rådman Ida Damgaard inleder förhandlingarna med upprop.

Deltar på videolänk

Det är en brokig skara samlad i rättsalen. Någon som sitter på det åtalades bänk är uppklädda i kostym och väst med en prydlig fläta på ryggen, en annan har svart huvtröja med NMR-tryck på ryggen.

En av de åtalade är frånvarande eftersom polisen inte kunnat hitta honom för delgivning. Förhandlingen mot honom kommer att ske vid ett senare tillfälle. Hans advokat finns däremot med via länk.

Av de sexton åtalade är åtta anklagade för våldsamt upplopp medan femton åtalas för hets mot folkgrupp. En stor del av bevisningen består av filmer från de kameror som polisen bar på sig under demonstrationen.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Från början åtalades sjutton personer. Men en av de åtalade hade felaktigt identifieras som en person på polisens filmer och åtalet mot honom lades därför ner.

Avslås av domstolen

Målet är principiellt intressant. Justitiekanslern (JK) har tidigare beslutat att NMR:s symbol tyrrunan, som fanns på fanor och sköldar under demonstrationen, inte i sig kan anses utgöra ett brott. Men åklagaren hävdar nu att kombinationen av symbolen, användningen av sköldar och hjälmar och slagord utgör hets mot folkgrupp.

I rättegångens inledning yrkar flera försvarsadvokater på att delar av åtalet vad gäller hets mot folkgrupp ska strykas. Skälet är att de anser att det handlar om flaggor, sköldar och plakat som är tryckta och att det därmed skulle falla under tryckfrihetsförordningen. Och i sådana fall ska JK väcka åtal. Men yrkandet avslås av tingsrätten.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV