…José H. Romero, författare och poet, som är en av initiativtagarna till Angereds bokmässa på Blå stället lördagen den 21 september.
Angereds bokmässa arrangeras för andra året. Varför behövs den här mässan?
– Vi tycker att det är viktigt att det finns en bokmässa där vår målgrupp är huvudpersoner och där det inte kostar pengar varken att medverka eller att besöka mässan. Göteborg omtalas ofta som en av Europas mest segregerade städer. Om vi verkligen vill ändra på det är det viktigt att skapa mötesplatser på fler ställen än i innerstan. Vi vill visa en annan bild än den gängse mediala beskrivningen av förorten: att det är roligt att åka till Angered! Vi vill låta allas röster och berättelser få synas som en självklar del av Sverige och skapa framtidstro för våra ungdomar. Genom bokmässan vill vi också spegla samhällets och litteraturens mångfald och rikta ljuset mot hur representationen ser ut i Litteratursverige. Vår förhoppning är att nya kontakter knyts och att det uppstår många kreativa samtal om hur vi tillsammans kan arbeta för en mer inkluderande och jämlik framtid inom den svenska litteraturbranschen.
Vad är det som har utvecklats sedan förra året?
– Vi har många fler medverkande än förra året, ett utökat program och fler samarbeten överlag, till exempel med Folkhögskolan i Angered och Angereds teater. På Angereds teater blir både samtal om att skriva dokumentär dramatik och dessutom bjuder de på öppen repetition av höstens uppsättning I en särskilt utsatt situation. Ett annat exempel är att programmet för Barnens scen är större än förra året. Vi har dessutom nått en hel del nya författare och litterära aktörer som fick upp ögonen för oss efter förra årets succé. Det är också många medverkande som återkommer från förra året.
Vad kan besökarna se fram emot? Finns det några särskilda programpunkter som du kan rekommendera?
– Besökarna kan se fram emot en mångfald av litterära uttryck, spännande författarpresentationer, brännande panelsamtal, kreativa workshops och spontana inlägg i vårt writers corner. Precis som förra året återkommer Unga scenen och Barnens scen, så det finns något för alla åldrar. Ska jag välja en specifik programpunkt i detta stora utbud för alla smaker får jag nog säga panelsamtalet med och om Ortens bästa poet. Saman Sokhanran och Bipasha Huq från föreningen Förenade förorter som arrangerat tävlingen samtalar med författaren och komikern Melody Farshin och poeten och fritidsledaren Mohammed Ali om ungas poesirörelser i Sverige. America Vera-Zavala leder samtalet.