Startsida - Nyheter

Energi · På gång i Göteborg

På gång i Göteborg

Torben Sigelius Kulin spelar i Jaguars föreställning Dr Jekyll och Mr Hyde som har premiär den 14 september.

Lördag 14 september

Konst: Vernissage – Du är
Hur kan vi i en tid av politisk utmattning förhandla om makt utanför etablerade strukturer? Vem är en del av samhället och på vilka villkor? Utställningen Du är formulerar en motkraft mot oviljan att lyssna. Åtta konstnärer från sju olika länder medverkar. Pågår till och med 17 november.
Tid: 13.00-17.00
Plats: Göteborgs konstmuseum
Kostnad: Gratis.

Dans: Herr Kattzon och Lilla Morrhår
Denna dansföreställning är baserad på boken Herr Kattzon och Lilla Morrhår av Sam Lloyd som med mycket värme och humor tar upp starka känslor i samband med att det kommer in en ny medlem i familjen. Passar åldern tre-sju år och fungerar bra för en synsvag publik. Koreografi: Gilda Stillbäck.
Tid: 13.30-14.10
Plats: Världskulturmuseet
Kostnad: 0-60 kronor eller klubbkort.

Temadag: Tellusfestivalen
För sjätte året i rad ordnas Tellusfestivalen med mycket kultur, en del sport och möjlighet att kliva in i Bergsjöns nya kulturhus som ska stå klart 2021. Festivalen skapas av dem som bor och jobbar i Östra Göteborg. Du kan välja att njuta av framträdanden eller själv utöva exempelvis dans, poesi eller konst.
Tid: 14.00-18.00
Plats: Rymdtorget
Kostnad: Gratis.

Teater: Premiär – Dr Jekyll och Mr Hyde
Dr Jekyll och Mr Hyde skrevs 1886 av Robert Louis Stevenson och är bland de första romanerna som utforskade det mänskliga psyket. I Teater Jaguars version utforskar vi vad som händer när vetenskapen försöker flytta gränserna för mänskligheten och våra tillkortakommanden. Regi av Viktoria Folkesson.
Tid: 19.00
Plats: Teater Jaguar
Kostnad: 195 kronor.

Söndag 15 september

Föredrag: Chile-Sverige – 200 års vänskap
Blå stället i samarbete med Chiles konsulat i Göteborg firar en 200 år gammal vänskap mellan Sverige och Chili. Under arrangemanget får besökarna njuta av författarens Gabriella Mistrals poesi, uppläst på svenska av Carina Eriksson. Det blir också musikuppträdande med gruppen Quipus.
Tid: 13.00-15.30
Plats: Blå stället
Kostnad: Gratis.

Film: Gauguin på Tahiti – ett förlorat paradis
Målaren, skulptören och grafikern Paul Gauguin är en av den moderna konstens främsta föregångare. År 1891 lämnade han allt i Frankrike för att återuppfinna sitt måleri på Tahiti. Följ med på en resa till Gauguins förlorade paradis. En dokumentärfilm i regi av Claudio Poli.
Tid: 15.30-17.00
Plats: Bio Roy
Kostnad: 130-160 kronor.

Måndag 16 september

Litteratur: Releasefest – De sa att det var mitt fel
Barn utsätts för sexuella övergrepp dagligen. Ofta finns ett samband mellan övergrepp, beroendeproblematik, våld och psykisk ohälsa. Eva Östebrant och Ann Beskow presenterar sin nya bok De sa att det var mitt fel och berättar om sina livserfarenheter och om hopp och läkning.
Tid: 18.00
Plats: Göteborgs litteraturhus
Kostnad: Gratis.

Litteratur: Klassikerprat – Dikter av Verner von Heidenstam
Om Heidenstams hemlighållna liv, passioner, spioner, resor, krig, kärlek och svek skriver kvällens föreläsare och samtalsledare Martin Kylhammar, litteraturprofessor och aktuell med Ett hemligt liv: Verner von Heidenstam och Kate Bang. Klassikerprat är en samtalsserie om sex klassiker.
Tid: 18.00-19.00
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Liza Ambrossios fotografier ställs ut på Göteborgs konstmuseum med vernissage 14 september.

Tisdag 17 september till söndag 22 september

Musik: Rymdveckan i konserthuset
50 år har gått sedan den första månlandningen. Denna milstolpe i mänsklighetens historia har en given plats i Göteborgs Konserthus. Besökarna kan uppleva musikaliska äventyr, filosofiska betraktelser och unika bilder i fotoutställningen Hasselblad i rymden i samband med konserterna.
Tid: 17-22 september
Plats: Göteborgs konserthus
Kostnad: Varierande.

Firande: Stadstriennalens mellanakt
17–22 september genomförs Stadstriennalens mellanakt 2019. På fyra platser i staden – Jubileumsparken, Hammarkullens station, Älvrummet och Röhsska museet – kan du ta del av aktuella diskussioner och händelser. I programmet ingår workshops, föreläsningar, DJ-sessions och samtal.
Tid: 17-22 september
Plats: Varierande
Kostnad: Varierande.

Tisdag 17 september

Föredrag: Grön kultur – Klimatkoll
Musikens hus bjuder in till en interaktiv kväll med fokus på alla de missuppfattningar och myter som finns kring vår egen personliga klimatpåverkan. Erik Sterner, forskare på Chalmers, har ett stort intresse för pedagogik och kommunikation och har bland annat tagit fram kortspelet Klimatkoll.
Tid: 19.00-21.00
Plats: Musikens hus
Kostnad: Gratis.

Onsdag 18 september

Föredrag: Tänk om månen inte fanns? Och fågelkameran som flög till månen!
För att uppmärksamma 50-årsjubileet av månlandningen arrangeras tre föreläsningar där vi får veta mer om hur månen påverkar livet på jorden och vad som skulle hända om månen inte fanns. Bland annat gästas Stadsbiblioteket av astronomen Marie Rådbo och Elsa Modin från Hasselbladsstiftelsen.
Tid: 12.00-13.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: Gratis.

Trött på plastpåsar i grönsaksdisken? Tillverka egna på Arena 29 torsdagen den 19 september. Foto: Andreas Hillergren/TT

Torsdag 19 september

Återbruk: Eko-hax
Har du tröttnat på alla engångsprodukter som vi köper allt för ofta? På ungdomshuset Arena 29 arrangeras kreativa torsdagar och denna gång kan deltagarna tillverka sina egna hållbara produkter, till exempel egen fruktpåse. Alla mellan 16 och 20 år är välkomna. Inga förkunskaper krävs.
Tid: 17.00-20.00
Plats: Arena 29
Kostnad: Gratis.
Fredag 20 september

Musik: En konsert för livet
Varje år tar runt 1500 personer sina liv på grund av psykisk ohälsa. Varje självmord är ett för mycket.
Markus Borg, med artistnamnet Alexus, berättar sin historia under kvällen. På scen finns också Maple & Rye och Aron Promnitz. Intäkterna från biljettförsäljningen går till Suicide Zero.
Tid: 18.00-20.30
Plats: Kulturlagret, Djurgårdsgatan 29
Kostnad: 100 kronor.

Musik: Goran Kajfeš & Andreas Tilliander
Folkteatern bjuder in till ett spännande möte mellan två framåtblickande musiker: Goran Kajfeš och Andreas Tilliander. Båda har musikaliska filosofier byggda på att utmana sig själva och sina medmusiker. De rör sig i ett landskap av blås, synthar, rytm, puls, dub och ambient.
Tid: 19.30-20.30
Plats: Folkteatern
Kostnad: 120 kronor.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV