Radar · Nyheter

Miljöpartist kallar S förslag om ungdomsrabatt i kollektivtrafiken för populistiskt

S vill höja ungdomstrabatten i kollektivtrafiken, men MP menar att det inte finns budgetutrymme för detta.

Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen har föreslagit att gränsen för ungdomsrabatt på periodkort ska höjas från 20 till 25 år. Men Miljöpartiet menar att det inte finns ekonomiskt utrymme för en sådan reform och kallar därför förslaget för populistiskt, rapporterar SVT Väst

Efter valet 2014 sänktes den övre gränsen för ungdomsrabatt från 25 till 20 år av Alliansen och Miljöpartiet. Nu vill Socialdemokraterna att den övre gränsen ska återinföras.

– Vi ser att unga vuxna i 20-årsåldern inte har så god ekonomi och detta är ett viktigt sätt att underlätta för dem att exempelvis söka jobb på en annan ort än där de bor, säger Alex Bergström, (S), andre vice ordförande i kollektivtrafiknämnden till SVT Väst. 

Beslut om ärendet väntas komma i dag, tisdag. Någon som är skarpt kritisk till förslaget är kollektivtrafiknämndens ordförande Ulrika Fick (MP). I ett pressmeddelande skriver hon att det här förslaget skulle kosta 59 miljoner kronor och att det skulle betyda stora neddragningar på andra håll inom trafiken eftersom förslaget inte ryms i budgeten. Även Västtrafik instämmer i detta.

Alex Bergström ifrågasätter varför MP på regional nivå inte driver en lika progressiv politik när det gäller kollektivtrafiken som på riksnivå. Ulrika Fick försvarar det med att det innan 2014 fanns ett ekonomiskt utrymme i budgeten som möjliggjorde en ungdomsrabatt, vilket hon menar att det inte gör i dag.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV