På torsdag är det premiär för podden Inside the Box – prylar och personer i en globaliserad värld som spelas in inför publik på Världskulturmuseet. Programledare är kulturskribenten Johanna Lundin som tillsammans med inbjudna gäster ska lyfta aktuella ämnen och förmedla samtida forskning.
Det är Världskulturmuseerna, Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet och Folkuniversitetet som tillsammans står bakom den nya podden. I varje avsnitt kommer man att diskutera vilka historier föremål från museets samlingar bär på och vad de kan säga oss om vår egen tid och om framtiden.
– Från Världskulturmuseets sida vill man att folk ska bli medvetna om det stora material som finns i deras samlingar, och vi har massor av forskning om kulturarv som vi gärna vill förmedla. Vi tror att det här kan vara ett sätt att nå ut brett, utanför den akademiska miljön, säger Jenny Högström Berntson, projektsamordnare på Centrum för kritiska kulturarvsstudier.
I det första avsnittet kommer man att diskutera Egypten, mumier och skarabéer och idén om ”Indiana Jones-arkeologen” tillsammans med bland andra Maria Nilsson, svensk arkeolog känd från National Geographic Channel. till japansk kultur, samiska myter och Benins kulturskatter. I avsnitt två, som spelas in den 19 september, så ska vetenskapsjournalisten och författaren Karin Bojs arkeologiprofessorn Kristian Kristiansen tillsammans reda ut vad som händer när vi DNA-testar oss. Och kommande avsnitt utlovar allt ifrån japansk kultur till samiska myter och Benins kulturskatter.
– Vi har valt ämnen både utifrån vad som är aktuellt på museet just nu och vilken forskning som vi vill lyfta. Till exempel så är det ju väldigt inne med DNA-forskning nu och där har vi också turen att ha Kristian Kristiansen som är en väldigt erkänd forskare inom det här området knuten till oss på universitetet, säger Jenny Högström Berntson.
Varje avsnitt kommer börja med att man visar upp ett material från museet inför publiken och beskriver det så att lyssnarna på podden kan visualisera det. Men exakt vilka föremål det kommer bli vill Jenny Högström Berntson inte avslöja ännu.
– Med podden lovar vi samtal som går på djupet, tvären och kanske ibland får lyssnarna att tänka i lite nya banor. Vårt mål är samtal som berör på flera olika plan, och som förhoppningsvis väcker nyfikenhet att veta mer, säger Rebecka Bergström Bukovinszky, programansvarig på Världskulturmuseet.
Alla tillfällen kommer att ske mellan klockan 14 och 15 i Studion på Världskulturmuseet. Här kan du se hela höstens program.