Flera spännande odlingsprojekt pågår i trakterna runt Angered. På Angereds gård i Gunnilse har Göteborgs stad startat en modellodling som producerar grönsaker till olika kommunala verksamheter och en halv kilometer därifrån håller det på att växa fram ett nytt center för skogsjordbruk.
Stadsodling har varit ett populärt begrepp det senaste decenniet, men från att främst ha handlat om mindre odlingar i pallkragar och liknande så börjar nu lite större stadsnära odlingar att växa fram. I år har Göteborgs stad dessutom, genom finansiering från EU-nätverket ClimateKIC, för första gången anställt en stadsbonde som ska odla grönsaker till några av kommunens verksamheteter.
Stadsbonden heter Klara Hansson och jobbar på Angereds gård, cirka en och en halv kilometer sydost om Angered centrum. Hon har tidigare studerat till trädgårdsmästare på Gunnebo Slott & Trädgårdar och därefter bland annat arbetat på Göteborgs Botaniska Trädgård samt i Jubileumsparken i Frihamnen. Hon har också varit involverad i ”stadsodlingssvängen” i flera år.
– I början handlade det ganska mycket om grön rehab, det var mycket fokus på hälsa, men sedan några år tillbaka börjar man också se värdet i att producera egen mat, det tycker jag är fantastiskt! säger hon när vi ses i en före detta kalvhage på gården där det numera är växthustunnlar och odlingsbäddar.
EU-finansierat projekt
Totalt odlas ett fyrtiotal grödor på gården, bland annat broccoli, tomater, kålrabbi och persilja – allt enligt ekologiska och småskaliga principer.
– Vi fick välja om vi skulle rikta in oss på ett fåtal grödor eller odla brett, men eftersom vi inte visste vilka kunder vi skulle få och vad de skulle efterfråga så valde vi att satsa på mångfald, säger Klara Hansson.
Modellodlingen på Angereds gård ingår i ett EU-finansierat projekt som heter Saturn (System and sustainable Approach to virTuous interaction of Urban and Rural LaNdscapes). I projektet ingår även odlingar i Trento i Italien och i Birmingham i Storbritannien. Tillsammans ska de undersöka hur vi kan återkoppla banden mellan staden och den omkringliggande landsbygden och samtidigt generera ekonomiskt och socialt värde med fokus på hållbar användning av markerna.
För Angered gårds del handlar det om att odla och leverera grönsaker till två skolor och två äldreboenden: Hjällboskolan och Hammarkulleskolan samt Hammarhus och Gunnareds äldreboenden.
Totalt handlar det om en yta på cirka 2500 kvadratmeter.
– Det här första året har vi fått ägna oss mycket åt att få till en bra infrastruktur, men nästa år hoppas vi kunna odla dubbelt så mycket, säger Klara Hansson.
Om det även kommer innebära att de kommer leverera till fler skolor och äldreboenden återstår att se. Klart är i alla fall att köksmästarna på de ställen som hon lämnar produkter till i nuläget är väldigt glada över att få lokalt producerade grönsaker.
Naturbruksutbildningar
Förutom modellodlingen har även Västra Götalandsregionens Naturbruksförvaltning under hösten 2018 startat upp ett projekt på Angereds gård. Fokus är på vuxenutbildning och integration och tillsammans med Folkhögskolan i Angered driver man en allmän kurs med inriktning på utemiljöskötsel. Under hösten startar Naturbruksförvaltningen även flera komvuxutbildningar på distans med praktiska träffar på gården.
– Det är verkligen ett perfekt läge här. Vi är nära Göteborg, men ändå ute på landet och samtidigt kan vi genom samarbetet med Folkhögskola i Angered nå ut till en bredare målgrupp än vi gör vanligtvis, säger Erica Svensson som är en av de som ansvarar för projektet.
De anordnar även en utbildning som heter ”Market gardener” vars syfte är att ge stadsodlare fördjupade kunskaper både i själva odlingen men också i marknadsföring så att odlingarna kan generera en inkomst. Genom Fastighetskontoret finns sedan möjlighet att gå vidare till att arrendera mark på Angereds testbädd som ligger bara några stenkast från gården. Här kan man arrendera 500 kvadratmeter jord för 1000 kronor om året och då får man dessutom tillgång till, och skötselansvar för, toalett, förråd och fikarum samt möjlighet att bygga växthus på sitt arrende så länge det godkänns av Fastighetskontoret. Förutom att öka den ekologiska och stadsnära matproduktionen är målet också att skapa fler arbetstillfällen. Därför vill kommunen att de som odlar där ska ha siktet inställt på att göra det i kommersiell skala, det ska alltså inte bara vara för eget behov.
Skogsjordbruk
En komvuxutbildning på distans som Naturbruksförvaltningen redan är igång med där deltagarna träffas totalt 6 gånger på Angereds gård, är Agroforestry, eller skogsjordbruk som det brukar kallas på svenska. Skogsjordbruk handlar om att integrera odling av träd och grödor för att ge en mer välmående odlingsmark och lämpligt nog finns det ett nystartat center för skogsjordbruk som också ligger alldeles i närheten, närmare bestämt i Linnarhult. Mauricio Sagastuy är både lärare på kursen och driver Eco-Agroforestry centret tillsammans med bland andra Sarah Mubiru och Aster Asgedom.
– Jag och Sarah har båda varit engagerade i skogsfrågor i Östafrika och vad vi kan göra för att minska avskogningen, berättar Aster Asgedom när jag når henne på telefon.
– Under flyktingkrisen 2015 såg vi också ett ökat behov av platser där människor invandrat kan komma ut och möta resten av samhället. Så därför har vi startat det här projektet som både är en social plattform med fokus på integration men som också har agroforestry i grunden.
Totalt har de arrenderar ett område på 28 hektar i dalgången mellan Linnarhult och Bergsjön som består av både odlings- och skogsmark.
Hon berättar att skogsjordbruk egentligen är ett väldigt naturligt sätt att odla på men att man under 1800-talet separerade skogsbruket och jordbruket vilket har lett till att den biologiska mångfalden har utarmats. I Sverige finns fortfarande väldigt lite forskning om skogsjordbruk, men i många länder i Afrika är det fortfarande en vanlig metod.
Totalt är de ca 20 medlemmar i föreningen som driver centret varav tio är mer aktiva. En gång i veckan har man sociala aktiviteter dit alla är välkomna och det finns många planer på vad de vill göra framöver. Bland annat vill några ungdomar skapa en utomhusbio och det finns även planer på att ha ett café i anslutning till verksamheten.
– Vi har redan en utomhusspis som vi lagar mat på till olika event. Problemet är att det regnar och blåser mycket så om vi ska ha ett café behöver vi någon form av hus, säger Aster Asgedom.
Hon berättar också att det fanns planer på att arkitektstudenter på Chalmers skulle rita ett sådant hus till dem, men för att kunna bygga huset skulle de behöva ansöka om dispens från strandsskyddet så just nu är planen istället att ha en mobil vagn.
Både Eco-Agroforestry Center Linnarhult och Angereds gård stöttas av Stadslandet Göteborg som är ett EU-projekt som knyter ihop olika verksamheter i nordöstra Göteborg. Att så mycket är på gång just i Angeredsområdet kan bero på att Göteborgs stad äger en stor del av marken däromkring och därmed kan de som inte har så mycket pengar arrendera istället för att köpa mark.
Småskaliga jordbruk
Tillbaka på Angereds gård pratar Klara Hansson om framtiden för det småskaliga jordbruket. Å ena sidan läggs väldigt många jordbruk ner, de senaste 25-30 åren har nio av tio jordbruk i Sverige försvunnit. Å andra sidan hoppas hon att ”Gretaeffekten” och det starka intresset för klimatfrågor bland många unga kan göra att fler får upp ögonen för närodlat och ekologiskt och även vågar prova på att odla själva.
– Det skulle vara kul att till exempel åka ut på en föreläsningsturné på högstadieskolor och berätta om det vi gör, jag tror det finns många som gärna skulle vilja engagera sig, säger hon.