Startsida - Nyheter

Radar · Nyheter

Trakasserier – en del av journalisters vardag

Redaktionerna har till viss del lyckats minska näthatet mot journalister, bland annat genom att stänga av kommentarsfält och införa funktioner som filtrerar mejl.

En ny undersökning från Göteborgs universitet visar att hot och hat fortfarande är en del av svenska journalisters vardag – trots att många redaktioner vidtagit åtgärder.

Göteborgs universitet har presenterat en ny undersökning som visar att journalister fortfarande utsätts för mycket hot och hat. Andelen som har utsatts för nedsättande eller kränkande kommentarer har dock minskat från 80 till 70 procent. 

– Det beror sannolikt inte på att allmänheten eller omvärlden har förändrat sig, utan snarare på att redaktionerna har vidtagit olika åtgärder som att stänga av kommentarsfunktioner och att införa filtrerade mejl-funktioner. Samtidigt ser vi att det skett en förflyttning av nedsättande kommentarer till sociala medier, säger Monica Löfgren Nilsson, docent i journalistik, medier och kommunikation, i ett pressmeddelande. 

Hon har tillsammans med Journalistförbundet genomfört undersökningen, som visar att 30 procent av de 1 500 svarande journalisterna har blivit hotade under det senaste året. De vanligaste hoten handlar om fysiskt våld. 

– Jag har följt utvecklingen sedan 2013 och det ligger på ungefär samma nivå som i tidigare undersökningar, säger Monica Löfgren Nilsson.

I undersökningen berättar flera journalister att de undviker att läsa kommentarer och även har minskat sin närvaro på sociala medier. Drygt fyra av tio av dem som har hotats säger att de har avstått från att bevaka vissa ämnen eller personer för att undvika hot. 

Till skillnad från tidigare undersökningar visar den nya att hotade journalister vänder sig till det egna företaget för att få hjälp och stöd. 

– Förr talades inte så mycket om trakasserier, utan det var i högre grad individens problem. Det ansågs vara något som ”kom med jobbet”. Men nu talar man om det på ett helt annat sätt och mer som ett arbetsmiljöproblem, vilket förstås är bra även om mycket återstår att göra, säger Monica Löfgren Nilsson i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV