I Danmark har en rättsskandal uppstått kring fel i polisens mobilspårning. Riksåklagaren har stoppat mobildata som bevis, häktade har släppts och över 10 000 fall ska granskas på nytt. Nu inleder även svenska Åklagarmyndigheten en granskning för att se om svenska fall kan ha påverkats.
Under sommaren har flera fel upptäckts i det program som dansk polis använder för att spåra mobiltelefoner.
Först upptäcktes att inte alla telefoner som varit kopplade till telemasterna dök upp i programmet. Senare upptäcktes att det inte går att vara säker på att de positioner som anges i programmet stämmer.
Den 19 augusti stoppade Danmarks riksåklagare all användning av mobildata som bevisning i två månader, och över 10 000 rättsfall från hela 2010-talet granskas för att se om de behöver omprövas.
19 rättsfall har hittills skjutits upp och 18 häktade har släppts på fri fot, enligt den danska nyhetsbyrån Ritzau.
Åklagarmyndigheten granskar
I fredags rapporterade danska Kristeligt Dagblad att den svenska Åklagarmyndigheten inlett en granskning för att undersöka huruvida felaktig dansk bevisning kan ha påverkat svenska rättsfall – en uppgift som myndigheten bekräftar.
– Vi måste titta på de öppna svenska ärenden där det kan finnas sådan dansk bevisning. Under dagen kommer vi att samla ihop de ärenden det eventuellt kan vara fråga om, sedan måste varje enskild åklagare själv granska sitt eget ärende, säger kommunikationsdirektör Karin Rosander till TT.
Kan ta tid
Åklagare Katrin Rudström på riksenheten för internationell och organiserad brottslighet leder granskningen. Hon säger att de ännu inte vet huruvida något svenskt rättsfall kan ha påverkats.
– De åklagare som har den här typen av ärenden får granska dem och sedan ta kontakt med Danmark, så det kan ta ett tag innan vi vet, säger hon.
– I Danmark har de nog tagit reda på vilka pågående ärenden som påverkats av det här, men de ska ju också granska sju till tio år gamla fall. Det kommer ta tid innan man vet omfattningen av det här.