Var ställde jag bilen? Och var ligger glasögonen? Att minnet försämras med åldern känner många igen. Nu har forskare visat hur detta hänger ihop med att våra blodkärl blir styvare ju äldre vi blir.
Att kroppens och hjärnans åldrande hänger ihop är känt sedan tidigare – men inte exakt på vilket sätt. Nu kan forskare vid Umeå universitet visa hur en kedja av händelser som börjar med ökat tryck i kärlen i slutändan leder till glömska.
– Vi har länge känt till att det är viktigt att hålla hjärtat och kärlen välfungerande för att orka göra saker, men det är också viktigt för att bevara hjärnans funktioner, säger Lars Nyberg, professor i neurovetenskap vid Umeå universitet.
Högre tryck
Det som – hos de flesta av oss – händer vid stigande ålder är att väggarna i stora blodkärl styvnar. Då kan kärlen inte absorbera kraften när hjärtat pumpar ut blod och det höga trycket leds vidare upp till hjärnan där det skadar celler i de minsta kärlen.
Skadorna leder till att hjärnan inte kan styra flödet av näring dit det behövs för stunden – exempelvis till delar av hjärnan som behövs för att plocka fram minnen. Dessa är särskilt utsatta eftersom de ligger i närheten av stora kärl och därför utsätts för högt tryck.
– Till exempel om vi inte kommer ihåg ett namn på en gång så vi måste fortsätta tänka i flera sekunder eller minuter. Då behövs tillförsel av socker och syre till de celler som arbetar med det. Det skulle vara ett fall där det kan bli en försämring om man får den här typen av skador, säger Lars Nyberg.
Förebygga
Umeåforskarnas förklaringsmodell är sammansatt av en rad studier från de fem senaste åren. Nu hoppas forskarna att den nya kunskapen kan användas för att förebygga sämre minne.
– Om man kan jobba med att minska kärlskador via kost och fysisk aktivitet bör det ha en god verkan. Det här inskärper vikten av att tidigt behandla högt blodtryck, säger Lars Nyberg.