Startsida - Nyheter

Zoom

Framtidstro är centralt när ungdomar sommarjobbar i Angered

Muralmålningen är placerad i Blå gången på Blå stället i Angered.

Under tre veckor har tio ungdomar utforskat hur de tror att Angered kommer se ut om 50 år. Resultatet blev en muralmålning där framtidstro och drömmar fått ta plats, i ett försök att bryta den negativa bild som många har av stadsdelen. I framtiden finns det kanske universitet i Angered, med utbildningar inom konst, kultur och naturvetenskap. Och även flygande robotar.

Mathilda Sargren och Samia Mohamed är två av ungdomarna som fått sommarjobb genom Göteborgs kommun. De ska snart börja gymnasiet och ser tillbaka på sitt första feriejobb med värme. Samia Mohamed sökte alla jobb som fanns och hamnade i projektet av en slump, men är mycket nöjd med de tre veckorna. Mathilda Sargren sökte mer selektivt.

– Det här var verkligen mitt drömjobb. Min mamma skämtade om att det inte var ett riktigt jobb och det är väl sant på ett sätt. Jag hade kunnat ställa upp gratis, säger hon.

Ungdomarna i gruppen hade olika uppgifter. Samia Mohamed var med och tog fram affischer och planerade vernissagen. Mathilda Sargren deltog i arbetet med målningen. Först skissades idéer fram och sedan hjälpte deras handledare, konstnären Leila El Harfaoui, till att utforma en sammanställning av bilderna. Med hjälp av en projektor kunde skissen ta form på väggen och slutligen målades allt klart under en sista stressig vecka.

Mathilda Sargren och Samia Mohamed är mycket näjda med sitt första sommarjobb. Foto: Jenny Luks

Målningen finns nu på en vägg på kulturhuset Blå stället i Angered centrum. Alla som är på väg till biblioteket eller restaurangen kan stanna upp och betrakta resultatet av ungdomarnas arbete. Målningen utgörs av en grön miljö med futuristiska inslag som robottaxibilar, drönarpost, solpanelstäckta iglor och en högbana med snabbtåg in till stan.

Centralt i bilden finns människorna, med doktorshattar, kemiutrustning och stetoskop. Att framtiden ska inrymma ökade chanser till högre utbildning är något som ungdomarna brinner för.

– Det har varit viktigt för oss att inte måla rappare i Adidaskläder. Det finns så mycket mer man kan göra än att bli rappare. Det är inget fel med att vara rappare förstås, men vi vill ge en annan bild också. Vi vill höja sifforna för antalet människor här som pluggar vidare och läser på universitetet, säger Samia Mohamed.

Göteborgs svar på Brooklyn

Hon och Mathilda har många tankar kring hur Angered som stadsdel kan förbättras. De kan tänka sig att det i framtiden finns en konsthögskola där och att personer från övriga Göteborg hittar dit. Men gentrifieringen lockar motvilligt, eftersom det kan bidra till att vissa som bor här nu måste flytta när hyrorna höjs eller hyresrätter omvandlas.

– Vi har så galet mycket konst och kultur här. Jag tror det kan locka personer från till exempel Majorna. Angered är en riktig guldgruva. Vi tänker oss att Angered kan bli Göteborgs svar på Brooklyn. Värsta hipsterstället, skrattar Mathilda Sargren.

Att Angereds unga behöver framtidstro och utbildning är en tydlig synpunkt från sommarjobbarna. Foto: Jenny Luks

I sommarjobbsprojektet ingick också att intervjua människor runt om i staden för att undersöka vilken syn invånarna i Göteborg har på Angered som stadsdel. Resultatet överraskade både Samia och Mathilda.

– Vi pratade med många från Majorna och Linnéstan. Vi trodde att de skulle ha mer negativa åsikter om Angered men det var helt tvärtom. Många som till exempel bor i Majorna och jobbar i Angered, sa att det är väldigt fint här, medan människorna som bor här var mycket mer negativa, säger Samia Mohamed.

– Vi pratade med en man som sa att han inte lever om 50 år och han tyckte det var skönt att han slipper se vad som händer med Angered. De som bor här måste ändra sin syn och få lite framtidstro. Jag tror anledningen till att många är negativa är att de går i det hela tiden. När man bor här låser det sig, säger Mathilda Sargren.

Demonstrerade för fritidsgårdarna

Hon och Samia berättar att det var mer oroligt i Angered när de var små, men att det skett en tydlig förbättring. Mer kultur, gratis simskola och bygget av Angered arena är exempel på saker som fört stadsdelen framåt. Och de var också själva med i demonstrationerna mot nedläggningarna av fritidsgårdarna i Gårdsten och Olofstorp, med hjälp av plakat de målat under sitt sommarjobb. Och protesten lyckades. Gårdarna fick vara kvar.

Mathilda Sargren och Samia Mohamed känner att gänget klickat tillsammans och att de haft det roligt. Foto: Jenny Luks

Mathilda pekar ut vilka delar av målningen som hon gjort, till exempel solpanelshusen. Samia har också bidragit med små kaniner och katter. En viktig del i arbetet med målningen har varit att inte ge personerna på bilderna någon typisk hudfärg. I stället är ansiktena blåa, röda, gröna och flerfärgade.

Intervjuerna som de gjort med människorna runt om i Göteborg går att lyssna på i en ljudinstallation, och det finns också en bok i ett exemplar där man kan läsa dem.

– Det har varit ett jättekul sommarjobb och ett riktigt skönt gäng. Vi klickade direkt och vi har fått varandra att skratta, säger Samia Mohamed.

Bättre självbild och framtidstro

Den som lett det konstnärliga arbetet med ungdomarna är konstnären Leila El Harfaoui. Hon bor i Stockholm där hon studerat på Konstfack. Genom sin syster på Rädda barnen blev hon involverad i en workshop i Angered, i två olika tjejgrupper. När hon kom tillbaka till Stockholm började hon fundera på att göra något mer i Angered.

– Det var besvärande att möta de här ungdomarna. Deras framtidstro var så begränsad och jag tyckte att de inte träffade några svenskar. Det var jobbigt, för jag visste inte att Angered var så segregerat. Jag pratade med min syster igen om göra ett sommarjobb och hjälpa ungdomarna att skapa en bättre självbild och en framtidstro, berättar Leila El Harfaoui.

Att tänka sig in i framtiden har även inneburit visualiserande av tekniska lösningar, lite på skämt och lite på allvar. Foto: Jenny Luks

I Angered finns Emma Corkhill, som jobbar på Hammarkullen konsthall. Hon är kulturgeograf och är sedan ett år tillbaka projektledare för Konstverkstaden – en kulturverksamhet som startade 2018 och som stöds av EU-finansierade projektet Leader längs Göta älv. Syftet är att få unga i åldern 18 till 30 år att ta plats i konst- och kulturvärlden. Det finns också barnverksamhet i olika former.

I samarbete med Leila El Harfaoui växte idén fram med Angereds första kultursommarjobbare.

– Vi pratade mycket om hur snedrekryterat det varit inom kulturen. Det är uppenbart att det behöver göras någonting. Då tänker jag att man behöver starta någonstans, där barnen finns. Hur hittar man in i den världen om inte föräldrar eller skolan tar hand om det? Vi vill stötta unga och svara på praktiska frågor om hur det är att jobba inom kultur. Hur förklarar man till exempel för oroliga föräldrar att man vill satsa på kultur i framtiden? säger Emma Corkhill.

Mycket kultur i Angered

Hon och Leila El Harfaoui har tillsammans lett sommarjobbsprojektet med ungdomarna. Tanken var att ungdomarna skulle jobba med sina självbilder och att de skulle måla självporträtt av sina framtida jag, men det mynnade istället ut i muralmålningen tack vare Blå stället som lånade ut en plats, där de kunde forma sin bild av Angereds framtid och gestalta sina drömmar.

Vernissagen arrangerades i början av juli och även om målningen inte är permanent, finns det gott om tid att hinna se den innan andra projekt tar vid.

– Det var jättefina ungdomar, men också mycket jobb. Första veckan pratade vi om hur de tror att Angered kommer se ut i framtiden och det var inte någon positiv bild. Att satsa på kultur verkar vara väldigt viktigt just i Angered. Jag blev tagen av hur mycket konst och kultur det fanns, i en stadsdel som jag först uppfattade som misär. Men herregud, här finns ju utställningshallen i Hammarkullen, poesi, spoken word, musik och teater, säger Leila El Harfaoui.

I höst börjar hon läsa fri konst på Kungliga konsthögskolan i Stockholm.

– Jag kommer nog fortsätta försöka bygga broar i de segregerade områdena och fokusera på den nya tekniken som vi börjar se. Jag blir inspirerad av vad som händer i min omvärld och att göra vad som behövs, säger hon.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV